Εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας στις επικοινωνίες μεταξύ δικηγόρων και των εντολέων τους (ΕΔΔΑ)
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε ένα νέο θεματικό δελτίο με τις σημαντικότερες αποφάσεις του αναφορικά με το δικηγορικό απόρρητο.
Η συλλογή νομολογίας για το δικηγορικό απόρρητο περιλαμβάνει μία σειρά αποφάσεων που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως το «άνοιγμα» τραπεζικών λογαριασμών, η υποκλοπή επικοινωνιών μέσω παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών, η υποχρέωση αναφοράς υποψιών σχετικά με εγκληματική δραστηριότητα, οι αστυνομικές έρευνες σε δικηγορικό γραφείο ή σπίτι δικηγόρου και άλλα.
Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προστατεύει την εμπιστευτικότητα όλης της «αλληλογραφίας», προστασία η οποία ενισχύεται όταν αφορά σε επικοινωνία μεταξύ των δικηγόρων των και εντολέων τους.
Διαβάστε επίσης: Δεύτερη η Ελλάδα σε καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2017
Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι δικηγόροι αναλαμβάνουν έναν θεμελιώδη ρόλο σε μια δημοκρατική κοινωνία, αυτόν της υπεράσπισης των διαδίκων.
Ωστόσο, οι δικηγόροι δεν μπορούν να εκτελέσουν αυτό το βασικό καθήκον αν δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν σε εκείνους που υπερασπίζονται ότι οι επικοινωνία τους θα παραμείνει εμπιστευτική.
Αυτό που διακυβεύεται είναι η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη της αποστολής των δικηγόρων.
Έμμεσα, αλλά αναγκαστικά εξαρτώμενο από το δικηγορικό απόρρητο, είναι το δικαίωμα όλων σε δίκαιη δίκη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των κατηγορουμένων να μην αυτοενοχοποιούνται.
Αυτή η πρόσθετη προστασία που παρέχει το άρθρο 8 αναφορικά με την εμπιστευτικότητα στις σχέσεις δικηγόρου και εντολέα, καθώς και οι λόγοι στους οποίους βασίζεται, οδηγούν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να διαπιστώνει ότι το δικηγορικό απόρρητο, ενώ πρωτίστως επιβάλλει ορισμένες υποχρεώσεις στους δικηγόρους, προστατεύεται ειδικά από το εν λόγω άρθρο (Michaud κατά Γαλλίας, απόφαση της 6ης Δεκεμβρίου 2012, §§ 118-119).
Υπενθυμίζεται ότι το θεματικό δελτίο δεν είναι εξαντλητικό, ωστόσο αποτελεί μία πολύ χρήσιμη συλλογή νομολογίας για τους ενδιαφερόμενους.
Δείτε το θεματικό δελτίο εδώ.