Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, με βάση την οποία θα καταργηθούν οι ολιγοήμερες ποινές φυλάκισης και θα διασφαλιστεί ότι θα εκτίονται πιο αποτελεσματικά εκείνες άνω του ενός έτους, ενώ θα πολλαπλασιαστούν παράλληλα και οι εναλλακτικές ποινές για μικροαδικήματα.
Σε ομιλία του στο Αζάν ο Μακρόν εξήγησε ότι προτείνει έναν τρίτο δρόμο, μεταξύ της “υπερβολικής επιείκειας” και της “καταστολής”, καταγγέλλοντας τις φυλακές που “απανθρωποποιούν” και είναι “σχολεία εγκλήματος”. “Ανάμεσα στους υπερβολικά επιεικείς που θα ήθελαν να μην τιμωρείται κανείς και στους αληθινά σκληρούς που τάσσονται υπέρ της φυλάκισης των ανθρώπων, όποιες και αν είναι οι συνθήκες, δεν υιοθετώ καμία από τις δύο επιλογές”, τόνισε.
Μιλώντας στους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Σωφρονιστικής Διοίκησης, ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν πλέον οι ποινές φυλάκισης κάτω του ενός μήνα. Οι ποινές από έναν μέχρι έξι μήνες θα είναι δυνατόν να εκτίονται σε “ανοιχτό” περιβάλλον. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, κάποιος δικαστής αποφασίσει τη φυλάκιση του κατηγορουμένου για μικρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εξηγεί τους λόγους.
Για πολλά αδικήματα (παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, χρήση ναρκωτικών ουσιών και άλλα) θα επιβάλλονται πλέον μόνο πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα και για άλλες ποινές, όπως τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό “βραχιόλι”.
Ο πρόεδρος Μαρκόν εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ορισμένες παραβάσεις να τιμωρούνται με κοινωφελή εργασία και θα κινητοποιήσει για τον σκοπό αυτό τις επιχειρήσεις, τις συλλογικότητες και το κράτος.
Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές αφού θα αποφυλακιστούν “πολλές χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων όλοι όσοι εκτίουν μικρές ποινές”.
Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να εκτίονται πιο αποτελεσματικά και αμέσως οι ποινές φυλάκισης άνω των 12 μηνών. Να μην υπάρχει δηλαδή καθυστέρηση, που μπορεί να φτάσει ακόμη και χρόνια, από την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης μέχρι την εφαρμογή της.
Η Γαλλία είναι ένας από τους χειρότερους “μαθητές” στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον υπερπληθυσμό στις φυλακές που σήμερα φτάνει το 200% για τα σωφρονιστικά ιδρύματα της περιοχής του Παρισιού και το 120% σε εθνικό επίπεδο. Την 1η Ιανουαρίου 2018 68.974 κρατούμενοι συνωστίζονταν σε φυλακές συνολικής χωρητικότητας 59.765 θέσεων.
Εναλλακτικές ποινές υπήρχαν ήδη αλλά σπανίως χρησιμοποιούνταν: το 2016, από τις 550.000 υποθέσεις που εκδικάστηκαν, στο 52% επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης και στο 11% εναλλακτικές ποινές. Μόνο το 3% αφορούσε ποινές κοινωφελούς εργασίας.