Οι ψηφοφόροι στην Ολλανδία οδεύουν να απορρίψουν, με οριακή διαφορά, τη χορήγηση στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας ευρύτατων εξουσιών για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στο Διαδίκτυο, με το 83% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Τετάρτη.
Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το “όχι” συγκεντρώνει 48,9% και το “ναι” 47,2%.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι αντίστροφο από την πρόβλεψη του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου NOS, που έκανε λόγο χθες περί οριακής νίκης του “ναι”.
Μολονότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποσχέθηκε να το πάρει σοβαρά υπόψη, χωρίς να φθάσει στο σημείο να πει ότι θα το θέσει σε εφαρμογή.
Ο νόμος για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στο Διαδίκτυο έχει ήδη εγκριθεί κι από τα δύο σώματα του ολλανδικού κοινοβουλίου.
Το νομοθέτημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές ή οδούς επικοινωνίας, να τηρούν αρχεία για έως και τρία χρόνια, αλλά και να προχωρούν σε ανταλλαγή πληροφοριών με συμμαχικές υπηρεσίες.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ψηφιακών ελευθεριών Bits of Freedom (“Ψηφία Ελευθερίας”), παρότι έκανε εκστρατεία υπέρ του “όχι”, αναγνωρίζει ότι δεν είναι όλες οι διατάξεις του νομοθετήματος αρνητικές, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παρακολουθήσεις πρέπει να εγκρίνονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή. Όμως γενικότερα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις επαπειλούμενες παραβιάσεις της ιδιωτικότητας και προέτρεψε να τροποποιηθούν πολλά από τα άρθρα του.
Ο πρωθυπουργός Ρούτε τόνισε πως ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών. “Το ζήτημα δεν είναι ότι η χώρα μας δεν είναι ασφαλής, είναι πως αυτός ο νόμος θα την κάνει πιο ασφαλή”, σημείωσε.
Ένα νέο ακροδεξιό κόμμα εκλέγει μέλη στο δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ
Εξάλλου, ένα νέο εθνικιστικό κόμμα κατάφερε να καταλάβει δύο έδρες στο δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν παράλληλα χθες και σήμαναν τον κατακερματισμό της ολλανδικής άκρας δεξιάς.
Το λεγόμενο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, το οποίο έκανε εκστρατεία επικεντρωμένη στην “ανωτερότητα” του ολλανδικού πολιτισμού και γενικά καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφάλισε το 4,9% των ψήφων, που άρκεσε για να αναδειχθούν δύο στελέχη του στο 45μελές δημοτικό συμβούλιο της μεγαλύτερης ολλανδικής πόλης.
Παρότι το κόμμα αυτό συμμετείχε στις εκλογές μόνο στο Άμστερνταμ, οι δημοσκοπήσεις το θέλουν να κατατάσσεται τρίτο σε δημοτικότητα σε εθνικό επίπεδο.
Ο Τιέρι Μποντέ, ο ηγέτης του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, που δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποσπά ψήφους από τον αντιισλαμιστή βουλευτή Χέερτ Βίλντερς, ακροδεξιό λαϊκιστή που βρίσκεται στο προσκήνιο από το 2006.
Ο Μποντέ, συγγραφέας, 35 ετών, μπήκε στην ολλανδική Βουλή όταν το κόμμα του κέρδισε δύο έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2017, απηχώντας την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα “αποξηράνει τον βάλτο”. Μετά το αποτέλεσμα της Τετάρτης υποσχέθηκε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ANP ότι ούτε λίγο ούτε πολύ το κόμμα του θα αλλάξει τα πράγματα στην αυτοδιοίκηση του Άμστερνταμ. “Θα φέρουμε πολλά πράγματα στο φως (…), θα αναποδογυρίσουμε πολλές πέτρες.”
Ο Μποντέ έχει κατηγορηθεί ότι είναι σεξιστής και ρατσιστής εξαιτίας δηλώσεών του, όπως πέρυσι, όταν είχε πει πως οι γυναίκες “γενικά δεν τα πάνε καλά σε πολλά επαγγέλματα και έχουν έλλειμμα φιλοδοξίας” ή ότι “οι Ολλανδοί εξασθενίζουν ομοιοπαθητικά διά της ανάμιξής τους με όλους τους λαούς του κόσμου”.
Μολαταύτα ο λόγος του βρίσκει απήχηση σε πολλούς στην Ολλανδία και αποσπά μέρος των υποστηρικτών του κόμματος της Ελευθερίας του Βίλντερς, που βλέπει τουλάχιστον το ένα τρίτο της βάσης του να διαρρέει και πλέον κατατάσσεται έβδομο σε δημοτικότητα σε εθνικό επίπεδο.
Το κόμμα του Βίλντερς -το δεύτερο ισχυρότερο στη Βουλή- δυσκολεύτηκε να βρει υποψήφιους που να θεωρεί κατάλληλους για την αυτοδιοίκηση.
Ευρύτερα, το αντιμεταναστευτικό αίσθημα έπαιξε ρόλο στις εκλογές.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρούτε έκανε εκστρατεία προτείνοντας να πάψουν να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες προνομιακά όσον αφορά τη στέγη, η οποία πλέον είναι όλο και πιο δυσεύρετη σε πολλά αστικά κέντρα.
“Οι άνθρωποι που έρχονται στην Ολλανδία απ’ έξω το σωστό θα ήταν να παίρνουν θέση στο τέλος της ουράς” για την εξασφάλιση στέγης, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ ο ολλανδός πρωθυπουργός. “Αλλά υπάρχουν ακόμη πόλεις που αντιμετωπίζουν πολύ πιο προνομιακά τους αιτούντες άσυλο”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.