Σε «μπούμερανγκ» μετετράπη η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να προσλάβει στην Ελληνικό Κτηματολόγιο τους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους τους, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να περιορίσει πολιτικά τις αντιδράσεις για τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα. Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να κηρυχθεί ο σχετικός νόμος αντισυνταγματικός.
Η προσφυγή υπογράφεται από 64 άμισθους υποθηκοφύλακες από όλη τη χώρα και το συλλογικό τους όργανο (Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδας) και στρέφεται κατά της πρόσκλησης που τους απηύθυνε η Ελληνικό Κτηματολόγιο, σύμφωνα με τον ν.4512/2018 να δηλώσουν αν θέλουν να προσληφθούν από τον νέο φορέα. Ανάμεσα στα επιχειρήματα της προσφυγής:
-Επισημαίνεται ότι οι υποθηκοφύλακες, αν και ιδιώτες, έχουν καθεστώς δικαστικού υπαλλήλου, «τελούν σε σχέση “εξαρτήσεως” προς τις δικαστικές αρχές (και μόνον!) επιτελώντας οιονεί δικαιοδοτικό έργο- δημόσια υπηρεσία υπό τη λειτουργική (και μόνον!) έννοια» και επομένως δεν μπορούν να ελέγχονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως οι άλλοι υπάλληλοι της εταιρίας.
-Εκτιμούν ότι η υλοποίηση του έργου των άμισθων υποθηκοφυλάκων «προϋποθέτει και επιτάσσει οι άμισθοι υποθηκοφύλακες να διατηρούν τη λειτουργική τους αυτοτέλεια, χωρίς να υπόκεινται σε οιασδήποτε μορφής ιεραρχικό έλεγχο ή/και οργανωτικό σύστημα υπαλληλικής εντολής», όπως ορίζει ο νέος νόμος. Ουσιαστικά χαρακτηρίζουν υποβάθμιση την ενδεχόμενη μετακίνησή τους στο δημόσιο καθώς «η θέση ενός άμισθου δημόσιου λειτουργού και νομικού επαγγελματία που χαίρει λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ουδόλως αντισταθμίζεται με οιαδήποτε θέση δημοσίου υπαλλήλου».
-Στο ενδεχόμενο πρόσληψής τους από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, υποστηρίζουν ότι «η απόκτηση της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου αμειβόμενου περιοδικώς και με πάγιες μισθολογικές αποδοχές θίγει τον πυρήνα του λειτουργήματος του άμισθου υποθηκοφύλακα» και «οδηγεί σε συνταγματικώς, λογικώς και δογματικώς παράδοξες συνέπειες, καταλύοντας τον οικονομικώς αυτοτελή χαρακτήρα του».
-Υποστηρίζουν ότι κακώς τους ζητείται να παραδώσουν τα έπιπλα και τον λοιπό εξοπλισμό των υποθηκοφυλακείων που προμηθεύτηκαν «ιδίαις δαπάναις, από τα έσοδα που ο νόμος τους επέτρεπε να παρακρατούν». Και αντιδρούν στο ενδεχόμενο να βρεθούν συνάδελφοι με τους πρώην υπαλλήλους τους: «οι εν λόγω υπάλληλοι εξομοιώνονται ως προς την υπηρεσιακή κατάσταση με τους δημόσιους λειτουργούς και μέχρι πρότινος εργοδότες τους που επελέγησαν με αξιολόγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ταυτοχρόνως, ως πρώην ιδιώτες εργοδότες καθίστανται ουσιαστικά συνάδελφοι με τους υπαλλήλους που κάποτε προσέλαβαν ως βοηθούς εκπλήρωσης των καθηκόντων τους».
Δηκτική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ). «Κατανοούμε ότι, με αυτή την αλλαγή, κάποιοι άμισθοι υποθηκοφύλακες, που στην αρμοδιότητα των γραφείων τους έχουν περιοχές – φιλέτα, “ξεβολεύτηκαν” και ταλαιπωρούν με αποχή διαρκείας την κοινωνία, επιθυμώντας τη διατήρηση του προηγούμενου “καθεστώτος” (με ή χωρίς εισαγωγικά)», αναφέρει.