Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Απορριπτική ήταν η πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου αναφορικά με την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο πρώην προϊστάμενος του λογιστηρίου της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, κατά της καταδικαστικής σε βάρος του απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, για την γνωστή υπόθεση παρατυπιών στην επιχείρηση.
Όπως είναι γνωστό, ο πρώην προϊστάμενος καταδικάστηκε το καλοκαίρι του 2017 από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε φυλάκιση 4 ετών με τριετή αναστολή υπό όρους, για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 258 ΠΚ) και της απιστίας στην υπηρεσία, αμφότερες τελεσθείσες με ιδιαίτερα τεχνάσματα (άρθρο 256 ΠΚ).
Κατά της απόφασης αυτής, ο καταδικασθείς άσκησε δια του δικηγόρου του κ. Μανώλη Κουτσούκου, αναίρεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας, διότι όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, δεν έχει δοθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία αναφορικά με την απόρριψη της ένστασης που είχε καταθέσει ο κατηγορούμενος για ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος, καθώς και «εσφαλμένης εφαρμογής της ουσιαστικής ποινικής διατάξεως του άρθρου 258 ΠΚ, ελλείψεως ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και υπερβάσεως εξουσίας εξαιτίας παραλείψεως αποφάνσεως επί προβληθέντος υποτιθέμενου αυτοτελούς ισχυρισμού, αλλά και εσφαλμένης εφαρμογής της ουσιαστικής ποινικής διατάξεως του άρθρου 256 περ. γ΄ υποπερ. α΄ ΠΚ (ως προς τη συνδρομή ιδιαιτέρων τεχνασμάτων) και εντεύθεν ελλείψεως ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.
Η αίτηση εκδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 και σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν απορριπτική, ενώ οριστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί από το δικαστήριο το επόμενο διάστημα.
Για λογαριασμό της ΔΕΣ ΡΟΔΑ παραστάθηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Μηνάς Τσέρκης και Σέργιος Αναστασιάδης, οι οποίοι και «αντέκρουσαν» έναν προς έναν με νομικούς ισχυρισμούς, τους λόγους αναίρεσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως τόσο στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου όσο και στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου γίνεται επαρκής αναφορά επί των κατηγοριών και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί αντίστοιχα.
Ο κ. Τσέρκης συντάχθηκε με την πρόταση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αφορά το πόρισμα των επιθεωρητών που διενήργησαν έλεγχο στη επιχείρηση, τμήμα του οποίου αναφέρει συγκεκριμένα ότι «για την μη είσπραξη και απόδοση στο Δημόσιο του ΦΠΑ των αντιμισθιών που εισέπραττε η ΔΕΣ ΡΟΔΑ, από το Δήμο Ρόδου, ευθύνη φέρει όλο το ΔΣ της επιχείρησης. Επίσης για την είσπραξη των πραγματικών πλεονασμάτων που υπάρχουν στην αποθήκη καταλογίζεται ευθύνη» και τέλος επειδή σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών, όλη η διοίκηση της ΡΟΔΑ (Λογιστής, Διευθυντής, Πρόεδρος) γνώριζαν την ύπαρξη των πλεονασμάτων.
Στο ίδιο πόρισμα, των ελεγκτών, καταλογίζονται επίσης και παρατυπίες σε ό,τι αφορά την αγορά των λεωφορείων που έγιναν κατά παράβαση της 1/3//17-3-95 απόφασης περί τροποποίησης του κανονισμού της λειτουργίας της ΔΕΣ ΡΟΔΑ που προβλέπει διαγωνισμό και δημοσιότητα για προμήθειες άνω των 3.000.000 δραχμών.
Σε ότι αφορά τον πρώην υπάλληλο που καταδικάστηκε, κατηγορείται για υπεξαίρεση διαφόρων ανταλλακτικών από τις αποθήκες τις επιχείρησης αλλά και χρημάτων, πράξεις για τις οποίες δηλώνει αθώος και πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση.
Οι δίκες και οι αποφάσεις
Η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τον Απρίλιο του 2013 και μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία ο πρώην προϊστάμενος του λογιστηρίου της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ και ο αποβιώσας πρώην διευθυντής της επιχείρησης κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της απιστίας, της απάτης (κατά του προμηθευτή) και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση. Για κάθε μία από τις πράξεις αυτές το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών στον καθένα (σύνολο 12 χρόνια φυλάκισης) δηλαδή, κατά συγχώνευση 8 έτη φυλάκισης με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και τα μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, οι οποίοι με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία.
Ωστόσο κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου ασκήθηκε έφεση από τους καταδικασθέντες και η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το οποίο στις 22 Ιουνίου 2017 έκρινε ένοχο για τις κατηγορίες της απιστίας και της υπεξαίρεσης με ιδιαίτερα τεχνάσματα στον πρώην προϊστάμενο, επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 4 ετών, την οποία ανέστειλε επί τριετία με τους όρους της εμφάνισης του μία φορά το δίμηνο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Με την ίδια απόφαση και κάνοντας δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Μανώλη Κουτσούκου, το δικαστήριο απάλλαξε από την κατηγορία της απάτης τον πρώην προϊστάμενο του λογιστηρίου της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, κρίνοντας τον αθώο.
Πολιτική αγωγή για λογαριασμό της δημοτικής εταιρείας παραστάθηκαν οι κ.κ. Μηνάς Τσέρκης και Σέργιος Αναστασιάδης.