Στα χέρια της εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, αναμένεται να περάσει αμέσως μετά το Πάσχα, πιθανόν έως τα τέλη Απριλίου η δικογραφία για την υπόθεση Novartis, καθώς ολοκληρώνονται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της πλειοψηφίας, οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής. Μάλιστα πρόσφατα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, εκτίμησε πρόσφατα ότι έως τις 20 Απριλίου θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής, “θα το φέρουμε στην Ολομέλεια και η πρόταση θα είναι ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει μη υπουργικά αδικήματα”.
Η λογική λοιπόν συνέχεια είναι η δικογραφία να επιστρέψει στην αρμόδια εισαγγελέα η οποία διερευνά την υπόθεση, μάλιστα έχοντας ανοιχτό το σκέλος εκείνο το οποίο αφορά στο αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Πλέον, όταν η δικογραφία θα επιστρέψει, θα τεθεί επί τάπητος και το αδίκημα της δωροδοκίας, με την βεντάλια των ερευνών να ανοίγει αφού πλέον θα κινηθεί και η διαδικασία των δικαστικών συνδρομών τα αποτελέσματα των οποίων θα πυροδοτήσουν και την εξέλιξη της δικογραφίας. Η επιστροφή στην κα Τουλουπάκη, δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου και έναν νέο κύκλο συζητήσεων εντός της δικαιοσύνης, για το αν θα πρέπει να ανατεθεί η κυρία ανάκριση σε εφέτη ανακριτή, αν και πολλοί θεωρούν πως αυτή η συζήτηση έκλεισε ουσιαστικά εν τη γεννέσει της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε πως ήδη υφίσταται μια ποινική δίωξη σε βάρος του Κων/νου Φρουζή, με τη δικογραφία να εκκρεμεί στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, η οποία πιθανόν σύντομα να τον καλέσει σε απολογία.
Αυτοαξιολόγηση
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται σε εσωτερικά έγγραφα της novartis τα οποία εντόπισε η εισαγγελέας σε υπολογιστές και σκληρούς δίσκους οι οποίοι κατασχέθηκαν κατά την έφοδος την εταιρία και από τα οποία (όπως έγραψε το Capital.gr από τις 12/03/2018) προκύπτει πως τα στελέχη της πολυεθνικής θεωρούσαν τον Φρουζή “ικανό να ασκήσει επιρροή στα υψηλά κέντρα εξουσίας, έως πρωθυπουργό”, και την προεδρία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ως “όχημα για να προωθηθούν τα συμφέροντα της novartis”. Υψηλής αξίας μάλιστα θεωρούνται οι εξαμηνιαίες αξιολογήσεις των ανωτέρων του για τον Φρουζή αλλά και οι αυτοαξιολογήσεις του ιδίου, καθώς από αυτές και κυρίως την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί προκύπτει η διασύνδεση με τα κέντρα εξουσίας.
Χαρακτηριστικά για το έτος 2013, φέρεται να αναφέρει πως “η συνεργασία με όλα τα επίπεδα του υπουργείου και των προσώπων-κλειδιά στη λήψη αποφάσεων για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες σε δίκαιες τιμές και επίπεδα αποζημίωσης…. επιτεύχθηκε με την ιδιότητά μου στον ΣΦΕΕ… Ο ρόλος μου στον ΣΦΕΕ μου επιτρέπει να ηγούμαι σε συνεργασία με τις πολυεθνικές και την εγχώρια βιομηχανία στην διαμόρφωση του τοπίου της Υγειονομικής φροντίδας. Βρίσκομαι σε συνεχείς επαφές με: τέσσερα υπουργεία: Υγείας, Οικονομικών, Άμυνας, Εργασίας, Τρόικα: στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, EFPIA (πρόκειται για τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο επιχειρήσεων φαρμάκου), ΜΜΕ και Συλλόγους Ασθενών”.
Αξιολόγηση
Μάλιστα σε ένα από τα έγγραφα που στάλθηκαν στη βουλή, ένας από τους αξιολογητές του Φρουζή, του πλέκει το εγκώμιο για αυτές ακριβώς τις υψηλές διασυνδέσεις : “Ο Κώστας είναι αληθινός ηγέτης και έχει συγκεκριμένο τρόπο να προσεγγίζει κάθε βαθμίδα των Υγειονομικών Αρχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού. Δεδομένου ότι η προηγούμενή μου θέση ήταν υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος, εντόπισα ότι ο Κώστας, χρησιμοποιώντας τον ρόλο του Προέδρου της Βιομηχανίας (ΣΦΕΕ) ήταν πρεσβευτής για κρίσιμα θέματα της Novartis. Είναι πολύ επικοινωνιακός, προσιτός, σεβαστός και έχει καλή επαφή με τους ανθρώπους σε κάθε επίπεδο του Κράτους, Συλλόγους Ασθενών, ανθρώπους κλειδιά στην διαμόρφωση πολιτικής κ.λπ. Είναι χρήσιμος για τη Novartis και πρέπει να διασφαλίσουμε τον ρόλο του στον ΣΦΕΕ από τη στιγμή που ξεκλειδώνει πολλά θέματα για τον Σύνδεσμο”.