Το δικαστικό συμβούλιο βλέποντας πως στην πραγματικότητα ήταν προδιαγεγραμμένη η άδοξη τύχη του εντάλματος προσωρινής κράτησης που εκκρεμούσε βάρος του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, αποφάσισε την αντικατάστασή του με τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγύησης των 30.000 ευρώ, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, με αίτηση που υπέβαλε.
Και αυτό γιατί, ο Μίχαελ Κουτσενρόιτερ είναι υπήκοος Γερμανίας όπου και διαμένει και άρα, δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί το ένταλμα σε βάρος του, με βάση τις αποφάσεις της Γερμανικής Δικαιοσύνης.
Μπροστά λοιπόν σε ένα ένταλμα που έμοιαζε …δώρο άδωρο το Συμβούλιο Εφετών προχώρησε στην αντικατάστασή του προκειμένου να εμφανιστεί ο Μίχαελ Κουτσενρόιτερ ενώπιον του εφέτη –ειδικού ανακριτή Δ. Ορφανίδη , ο οποίος διενεργεί κύρια ανάκριση για την υπόθεση της ανάθεσης της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I. Η προσωρινή κράτηση είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο για συναφή υπόθεση και δη για την παραλαβή του ίδιου συστήματος ασφαλείας, η ανάκριση επί της οποίας περατώθηκε πρόσφατα.
Στην κρίση των μελών του δικαστικού συμβουλίου βάρυνε εξάλλου το ότι στην κύρια υπόθεση που είναι στο ακροατήριο για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens , ο Μίχαελ Κουτσενρόιτερ δικάζεται, εκπροσωπούμενος από πληρεξούσιο δικηγόρο, όπως προβλέπει η δικονομία.
Υπενθυμίζεται πως σε κατάθεσή του στη γερμανική δικαιοσύνη ο άλλοτε επικεφαλής του τομέα τηλεπικοινωνιών της μητρικής Siemens (από το 2001 μέχρι το 2006) είχε κατονομάσει το Μιχ. Χριστοφοράκο ως διακινητή του «πολιτικού χρήματος» στην Ελλάδα ενώ σε συνεντεύξεις του μιλούσε για «αρχείο με τις μίζες σε Έλληνες πολιτικούς».