Ρεπούμπλικα Γκόρνα Μακεντόνια/ Republic of Upper Macedonia, η γλώσσα Μακεντόνσκι/Macedonian, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρεπούμπλικα Γκόρνα Μακεντόνια/ Republic of UpperMacedonia, με περαιτέρω εξήγηση ότι η μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πρόκειται για πρόταση που θα αποτελούσε συμβιβασμό μεταξύ των θεμελιωδών, ριζικά αντίθετων θέσεων των Σκοπίων και της Αθήνας στη διαφωνία δεκαετιών του ονόματος για τη διεθνή κοινότητα, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Η λύση της γλώσσας είναι σύμφωνα με τη βουλγαρική διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1999 στη Διακήρυξη Φιλίας Βουλγαρίας- πΓΔΜ.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση ο κωδικός της χώρας στη διεθνή χρήση, τα χαρακτηριστικά γράμματα που θα υποδηλώνουν τη χώρα θα είναι ‘РГМ’ από το Ρεπούμπλικα Γκόρνα Μακεντόνια ή το λατινικό RUM από το Republicof Upper Macedonia.
«Για παράδειγμα η ιστοσελίδα μας alfa.mk θα γίνει alfa.rgm ή alfa .rum», γράφει το δημοσίευμα.
Έτσι στο μέλλον όλες οι ιστοσελίδες της Γκόρνα Μακεντόνια θα έχουν κατάληξη το rgm ή το rum.
Επίσης, για τον καθορισμό της υπηκοότητας ή της ιθαγένειας θα λέγονται πολίτες της Δημοκρατίας της Γκόρνα Μακεντόνια, δηλαδή της Republic of Upper Macedonia, ενώ η Ελλάδα θα εξετάσει τη θέση της επί του θέματος.
«Όσον αφορά το πιο δύσκολο πρόβλημα – το Σύνταγμα, η πρόταση πρέπει να τροποποιηθεί κατά την περίοδο της αναμονής, για την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, μετά την ένταξη της χώρας μας στη βορειο ατλαντική συμμαχία».
Αυτή παραλλαγή για μια λύση είναι επικίνδυνη για τη «Μακεδονία» γιατί δεν μπορεί να μαντέψει κανείς τι άλλο θα απαιτηθεί καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο θα επιτρέψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Εάν η Αθήνα επιμένει στους Γκόρναμακεντόντσι και Γκορναμακεντόνσκι (ανωμακεδόνες και ανωμακεδονικό) στις συνταγματικές αλλαγές, τότε θα πρέπει αυτομάτως να αποδεχθούμε μια αλλαγή ταυτότητας.
Η ελληνική πλευρά, όπως είναι γνωστό, επιμένει στην αλλαγή του άρθρου 49 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στη μέριμνα του κράτους για τις ‘μακεδονικές’ μειονότητες στις γειτονικές χώρες.
«Η Δημοκρατία μεριμνά για την κατάσταση και τα δικαιώματα των μελών του ‘μακεδονικού’ λαού στις γειτονικές χώρες και για τους απόδημους από τη ‘Μακεδονία’, βοηθά την πολιτιστική τους ανάπτυξη και προωθεί τις σχέσεις μαζί τους. Η Δημοκρατία δεν παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η Δημοκρατία μεριμνά για τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό», αναφέρει το άρθρο 49 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’.
Με την ενδεχόμενη αλλαγή αυτού του άρθρου του Συντάγματος, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι θα προστατεύσει τον εαυτό της από κάθε αλυτρωτισμό που προέρχεται από την ‘μακεδονική’ πλευρά, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος εκτός του ότι θα εγκαταλείψει τη ‘μακεδονική’ μειονότητα στο νότιο γείτονα να μείνει και χωρίς έναν από τους κύριους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το «μακεδονικό έθνος».
Έχουν δηλώσει επανειλημμένα τόσο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ όσοι και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ ότι μια συνταγματική αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει και αυτή είναι και η θέση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO- DPMNE.
(Στοιχεία από alfa.mk)