Στοιχεία από την έκθεση της ΕΚΤ
Πρώτοι μεταξύ των πολιτών της ευρωζώνης στη χρήση μετρητών για τις συναλλαγές τους κατατάχθηκαν οι Ελληνες το 2016, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ειδικότερα, το 88% του αριθμού των πληρωμών και το 75% της αξίας τους έγινε με ρευστό, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), οι οποίοι αύξησαν τις πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, ή μέσω διαδικτύου (e-banking). Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ευρωζώνη διαμορφώθηκαν το 2016 σε 79% και 54%, αντίστοιχα.
Πάντως, η κατάσταση άλλαξε σημαντικά πέρυσι, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις της Cardlink, βάσει των οποίων η συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% το 2016, φθάνοντας τα 26,5 δισ. ευρώ.
Βορράς – Νότος
Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι η ευρωζώνη είναι χωρισμένη σε… Βορρά και Νότο και στο θέμα της χρήσης των μετρητών. Το πλαστικό χρήμα επικρατεί στις βόρειες χώρες, ενώ οι νότιοι προτιμούν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα.
Ενδεικτικά, στην Ολλανδία μόλις το 27% της αξίας των συναλλαγών γίνεται με μετρητά, στη Γαλλία το 28%, στην Εσθονία το 31%, στο Βέλγιο το 32% και στη Φινλανδία το 33%. Αντιθέτως, στη Μάλτα η χρήση μετρητών φθάνει το 74% της αξίας των συναλλαγών, στην Κύπρο το 72%, στην Ιταλία, στην Ισπανία και τη Σλοβενία το 68%, στην Πορτογαλία το 52% και στην Ιρλανδία το 49%.
Δημοφιλέστερος τρόπος πληρωμής είναι, όμως, τα μετρητά και στη Γερμανία, όπου το 55% της αξίας των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε το 2016 με ρευστό.