Τις ετήσιες εκθέσεις της για τη διεύρυνση της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσει την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίδοντας το μήνυμα ότι μεταξύ των υποψηφίων χωρών η Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται σχετικώς εγγύτερα στην προσχώρηση, ενώ η Τουρκία έχει τη σχετικώς μεγαλύτερη απόσταση να διανύσει.
Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να δοθεί κατά κάποιον τρόπο το μήνυμα ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι μεσοπρόθεσμα εφικτή, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Στρασβούργο. Η ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις ανήκει, πάντως, στο συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ, το οποίο έως σήμερα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Ως προς την Τουρκία, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως δεν αναμένεται κάποια πρόοδος στον ούτως ή άλλως βραδύ ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα EUObserver, στο σχέδιο κειμένου για την Τουρκία που έχει κληθεί να εγκρίνει η Επιτροπή σημειώνονται τα εξής: «Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελεί ουσιαστική υποχρέωση, την οποία η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει ως υποψήφια χώρα. Η συνεχιζόμενη αρνητική τάση σε αυτούς τους τομείς δεν δικαιολογεί το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία».
Το ίδιο κείμενο, ωστόσο, επαινεί την Τουρκία για τις «εξαιρετικές προσπάθειές» της να δώσει καταφύγιο σε τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. «Η συνεργασία με την ΕΕ για τη μετανάστευση συνέχισε να παράγει συγκεκριμένα και αξιόλογα αποτελέσματα» τονίζεται και γίνεται αναφορά στη συνάντηση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ τον Μάρτιο, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Ωστόσο κοινοτική πηγή υποστηρίζει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ότι αυτή η μίνι σύνοδος στη Βάρνα έγινε για να σώσει τα προσχήματα για τον αποκλεισμό του Eρντογάν από τη σύνοδο για τη διεύρυνση, που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια τον Μάιο.
Τέλος, το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής αναφέρει ότι μολονότι «η Τουρκία επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στον στόχο της ένταξης στην ΕΕ, εντούτοις αυτό δεν συνοδεύεται από τα προσήκοντα μέτρα και μεταρρυθμίσεις».