Σε αμερικανική… μέγγενη θα βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Τουρκία, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει και την Ελλάδα, ειδικά στο θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που θεωρείται ως η μοναδική λύση για να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα.
Στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία μπορεί να μετατραπεί σε αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι που δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο, ειδικά τώρα που υπάρχουν αμερικανικά συμφέροντα στα ενεργειακά οικόπεδα της Μεσογείου.
Αν και ο λόγος που η Αγκυρα έχει… ξεφύγει είναι ακριβώς ότι επιδιώκει να πάρει μερίδιο από τον τζίρο του αερίου της ευρύτερης περιοχής, δεν αποκλείεται στο τέλος να «τα βρουν» ΗΠΑ και Τουρκία.
Προς ώρας οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολυκύμαντες, κάτι που φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος τράβηξε το αυτί των Τούρκων.
Παράλληλα, καθόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα του αμερικανού πρέσβη στους Ελληνες στρατιωτικούς που είναι στις φυλακές Αδριανούπολης.
Ο Τζέφρι Πάιατ, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, μίλησε χθες και πάλι για τους δύο κι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι πλήρως προσηλωμένη στην υπόθεση κι ελπλιζει ότι σύντομα θα επιστρέψουν σπίτια τους.
Η δεύτερη αναφορά του πρέσβη γεννά ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει παρέμβαση της Ουάσιγκτον για να απελευθερωθούν, αλλά και για να σταματήσουν τις προκλήσεις της Τουρκίας προς τις γειτονικές χώρες.
Ούτε τυχαία ήταν η σκληρή στάση που κρατά η κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν, σε μια παρτίδα σκάκι με νικητές και ηττημένους.
Χθες από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο νέος ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, έριξε προειδοποιητικές βολές στην Αγκυρα. Δήλωσε ότι ανησυχεί για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, που δεν είναι συμβατά με τα ΝΑΤΟϊκά οπλικά συστήματα. “Ο υπουργός υπογράμμισε τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ (…) αν προχωρήσουν” (στην αγορά), είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση που είχε ο Πομπέο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. “Ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να σκεφθεί σοβαρά τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Το ενδιαφέρον που είχε η συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, ήταν ότι ο Πομπέο εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος παραμένει σε τουρκικές φυλακές από τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και για άλλους Αμερικανούς κρατούμενους. Ενδεχομένως και για τοος δικούς μας στρατιωτικούς.
Στο στοιχείο της πίεσης προς την Τουρκία προστίθεται και η στάση μελών του ΝΑΤΟ, κυρίως του Λουξεμβούργου, που ζήτησαν τη διεξαγωγή μιας συνεδρίασης στους κόλπους του ΝΑΤΟ με αντικείμενο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που βοήθησαν τον διεθνή συνασπισμό στη μάχη εναντίον της τζιχαντιστών.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια ομάδα όπου σεβόμαστε τις δημοκρατικές αξίες. Όταν υπάρχουν σύννεφα, χρειάζεται να συζητηθούν» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, σε μια συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα για κάθε πρόβλημα που υπάρχει στους κόλπους του ΝΑΤΟ» επισήμανε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου. Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία πρέπει να συζητηθούν στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς αποτελούν «παράγοντα έντασης και ανησυχιών».
Το ακανθώδες αυτό θέμα δεν είχε συζητηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο. Όμως η απόφαση του Τούρκου προέδρου να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εκδιώξει τις κουρδικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία, μετά την απομάκρυνση των Μονάδων Προστασίας του Λαου, από την πόλη Αφρίν, προκάλεσε την οργή του υπουργού του Λουξεμβούργου.
«Οι Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού βοήθησαν τον διεθνή συνασπισμό και τις αμερικανικές δυνάμεις, απελευθέρωσαν την πόλη της Ράκας. Δεν μπορούμε να τους συγχέουμε με τρομοκράτες» σημείωσε. Η Άγκυρα θεωρεί τους Κούρδους πολιτοφύλακες των YPG «τρομοκράτες», όμως αποτελούν σημαντικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη μάχη εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Ο Άσελμπορν διαβεβαίωσε ότι έχει τη στήριξη πολλών συναδέλφων του. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «Μάικ Πομπέο δεν αντέδρασε αλλά δεν πιστεύω ότι θα διαφωνήσει» υπογράμμισε.