Θετικός, αλλά υπό όρους και αυστηρές προϋποθέσεις εμφανίστηκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασάις και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τόσο για πιθανή αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, όσο και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, μετά τη λήξη του Μνημονίου.
Η έκθεση για την Ελλάδα, που συνέταξαν οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ προτείνει λύσεις μέσα από τη δημιουργία τουλάχιστον δύο επιτροπών, για τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα. Ειδικότερα, στο σκέλος της επαναφοράς του μέτρου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, η επιτροπή που πρέπει να συσταθεί θα απαρτίζεται από εκπροσώπους ανεξάρτητων φορέων, αλλά και από τους κοινωνικούς εταίρους. Η εν λόγω επιτροπή θα αναλάβει την υποχρέωση να διαπιστώνει αν σε κάποιον κλάδο (πχ μέταλλο, φροντιστήρια ξένων γλωσσών) συντρέχουν οι προϋποθέσεις από την πλευρά των εργοδοτών για να επιβληθεί το μέτρο της επεκτασιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Στο σκέλος του κατώτατου μισθού, η επιτροπή που θα συσταθεί θα καλείται να αποφασίζει εφεξής, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκείνες για την αύξησή του. Παράλληλα, στις προτάσεις του ΟΟΣΑ συγκαταλέγεται και η τοποθέτηση ότι η ύπαρξη υπο κατώτατου μισθού στη χώρα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει στο μέλλον να υπάρχει ηλικιακό όριο (πχ έως 25 ετών, όπως είναι σήμερα) για τη χορήγηση του υπο κατώτατου μισθού, αλλά να υπάρχει σύνδεση με την εμπειρία του εργαζόμενου. Προτείνεται δηλαδή ο συγκεκριμένος, υπο κατώτατος μισθός να χορηγείται κατά το πρώτο έτος εργασίας και να εξαλείφεται κάπου ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο έτος.
Ο ΟΟΣΑ πραγματοποιώντας μια μικρή αναδρομή στην οκταετή οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα, διαπιστώνει ότι οι αμοιβές για αρκετούς εργαζόμενους είναι χαμηλότερες, ακόμα και από τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Αιτία η ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης στα χρόνια της κρίσης, αλλά και η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός.