Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του αρμοδίου Επιτρόπου της για θέματα Οικονομικών, Νομισματικών Υποθέσεων και Φορολογίας, Πιερ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή ψηφιακών εταιριών.
Στην απάντησή του, ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος σε δημόσια ομιλία του στις 20 Φεβρουαρίου είχε επισημάνει τη σημασία που έχει η φορολόγηση των ψηφιακών εταιριών, καθώς “μπορεί να αποδώσει σημαντικό μέρος εσόδων που διαφεύγουν από τα κράτη μέλη και συνολικά την ΕΕ”, παραπέμπει στις δυο πρόσφατα κατατεθειμένες προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με μια “ολοκληρωμένη λύση στο πλαίσιο του συστήματος φορολόγησης των εταιρειών στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο”.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις αφορούν μια κοινή μεταρρύθμιση των κανόνων εταιρικής φορολογίας της ΕΕ “η οποία θα θεσπίζει κανόνες σχετικά με τη φορολόγηση των εταιρειών με σημαντική ψηφιακή παρουσία” και θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να φορολογούν τα κέρδη που παράγονται στην επικράτειά τους, ακόμη και αν η εταιρεία δεν έχει φυσική παρουσία εκεί.
Η δεύτερη πρόταση αναφέρεται “σε μια σύσταση προς τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις συμβάσεις για αποφυγή της διπλής φορολογίας που έχουν συνάψει με περιοχές δικαιοδοσίας εκτός ΕΕ σύμφωνα με την πρόταση οδηγίας, προκειμένου να επεκταθεί η ολοκληρωμένη λύση σε διεθνές επίπεδο”.
Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος το φλέγον ζήτημα των διαφυγόντων εσόδων από τα κρατικά ταμεία, έθιγε το ζήτημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής των ψηφιακών εταιριών, και ρωτούσε την Επιτροπή “πώς και πότε σκοπεύει να διατυπώσει συνολική στρατηγική σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα” καθώς και “με ποιον τρόπο θα περιλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον αναγκαίο διάλογο”.
Σημαντικό στοιχείο της ολοκληρωμένης στρατηγικής θα είναι “η ενσωμάτωση των διατάξεων που προβλέπονται στην πρόταση οδηγίας, ως μέρος των συνεχιζόμενων συζητήσεων με το Συμβούλιο” απαντά ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτωντας ότι “η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις νέες αυτές προτάσεις θα ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης” καθώς και ότι “οι τροποποιήσεις που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκθέσεις για την κοινή βάση φορολογίας εταιρειών και την ΚΕΒΦΕ αποτελούν μια καλή βάση για περαιτέρω εργασίες”.