«Οι τουρκικές αρχές έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αντιστρέψουν αυτήν την τάση. Η πόρτα μας παρ
Η ελευθερία είναι η καρδιά της Δημοκρατίας και μια χώρα μπορεί να αποκαλείται δημοκρατική μόνο όταν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ μπορούν να εργάζονται σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο περιβάλλον, ενεργώντας ως φρουροί για τον σεβασμό του δικαίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι στον χαιρετισμό του στο σεμινάριο για την κατάσταση των Μέσων Ενημέρωση και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, που συνδιοργανώνει στις Βρυξέλλες το ΕΚ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ελευθερίας του Τύπου.
Ως δημοσιογράφος ο ίδιος, ο κ. Ταγιάνι ευχαρίστησε όλους τους δημοσιογράφους για την υπεράσπιση της ελευθερίας για άσκηση του επαγγέλματος ώστε να επικρατήσει η αλήθεια. «Αυτή η αναζήτηση της αλήθειας βασίζεται στον επαγγελματισμό, την ακρίβεια, την αξιοπιστία και την επαλήθευση της πραγματικότητας, αλλά και στο θάρρος και την προσωπική δέσμευση. Μερικές φορές, δυστυχώς, με το υψηλότερο τίμημα: Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους χωρίς σύνορα τα τελευταία 15 χρόνια, 1035 επαγγελματίες δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν παγκοσμίως».
Πολλοί δημοσιογράφοι, συνέχισε, στην Ευρώπη σήμερα υποφέρουν από εχθρότητα, λογοκρισία, βία, οικονομική και ψυχολογική απειλή. Σύμφωνα με τον δείκτη για την ελευθερία του Τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, που ισχύει σε 180 χώρες, εκπέμπονται σήματα κινδύνου, δήλωσε ο κ. Ταγιάνι σημειώνοντας ότι η εχθρότητα εναντίον των Μέσων ενημέρωσης ενθαρρύνεται ανοικτά από πολιτικούς ηγέτες «και οι προσπάθειες των αυταρχικών καθεστώτων να επεκτείνουν το δικό τους όραμα στην δημοσιογραφία, αποτελεί απειλή στην Δημοκρατία».
Στην Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Ταγιάνι, σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη, η ελευθερία του Τύπου είναι πιο ασφαλής, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς είναι η περιοχή που ο προαναφερόμενος δείκτης κατά το 2018 χειροτέρεψε σε μεγαλύτερο βαθμό, φέροντας ως παράδειγμα τη Μάλτα, την Τσεχία, τη Σερβία και τη Σλοβακία και πιο συγκεκριμένα τις δολοφονίες της Ντάφνη Γκαρουάνα Γκαλίζια και του Γιαν Κουτζιάκ. Είπε ότι στη μνήμη αυτών θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα ετήσιο βραβείο για την ερευνητική δημοσιογραφία και να το ονομάσουν «Βραβείο Ντάφνη και Γιαν».
Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να ερευνήσουν πλήρως τις δολοφονίες των δύο δημοσιογράφων. Το 2018 άλλοι 28 εκπρόσωποι του Τύπου, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σκοτώθηκαν, οι 9 από αυτούς σε μία μόνο τρομοκρατική επίθεση στις 30 Απριλίου στην Καμπούλ. Ο Αντόνιο Ταγιάνι διάβασε και τα 28 ονόματα των δημοσιογράφων αυτών για να τους τιμήσει, εκφράζοντας συλλυπητήρια προς τις οικογένειές του.
Ανέφερε επίσης ότι 317 δημοσιογράφοι ανά το παγκόσμιο βρίσκονται στη φυλακή, κυρίως στην Κίνα και την Τουρκία. Σημείωσε δε ότι μέσω του βραβείου Ζαχάροφ το ΕΚ έχει τιμήσει και δημοσιογράφους, αλλά και μπλόγκερ που στην ουσία κάνουν δημοσιογραφία.
Για την Τουρκία, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι τα τελευταία 10 χρόνια, παρά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η χώρα έχει χάσει 55 θέσεις στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου και είναι παγκοσμίως σε μια από τις χειρότερες θέσεις. «Το 2017, εβδομήντα τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη χώρα. Σύμφωνα με μια έκθεση του Die Zeit, 155 δημοσιογράφοι, που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι μετά τον Ιούλιο (του 2016) έχουν κλείσει 180 ΜΜΕ».
«Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση καθιστά σαφές ότι η Τουρκία γυρνά την πλάτη της στις βασικές μας αξίες. Θα είναι υποκριτικό να μην αναγνωρίσουμε αυτό το γεγονός και να μην καταλήξουμε στα αναπόφευκτα συμπεράσματα», δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι. «Οι τουρκικές αρχές έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αντιστρέψουν αυτήν την τάση. Η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή στους Τούρκους, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν μια προοπτική της ΕΕ».
Ωστόσο, πρόσθεσε, χωρίς ραγδαίες αλλαγές δεν υπάρχει χώρος για αυτή την Τουρκία στην Ένωσή μας.
Απαντώντας μετά σε ερωτήσεις, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι αναμένει πως τα τουρκικά ΜΜΕ θα μπορέσουν κατά την προεκλογική περίοδο να καλύψουν ελεύθερα και χωρίς παρεμβάσεις την εκστρατεία όσων θα είναι υποψήφιοι. Πιστεύω, ανέφερε, ότι ο Τούρκος πολίτης πρέπει να ενημερωθεί μέσα από δημοκρατική και ελεύθερη ενημέρωση για τις επιλογές που θα έχει ενώπιόν του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από την Τουρκία είναι ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά τα λεγόμενά της έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις της. Ο ίδιος, είπε ο κ. Ταγιάνι, μίλησε σκληρά όταν συνάντησε στις Βρυξέλλες τον Ταγίπ Ερντογάν και για το θέμα της θανατικής ποινής και για της φυλακίσεις των δημοσιογράφων.
Το σεμινάριο διεξάγεται δύο ημέρες στο κεντρικό κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου με την παρουσία εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΕΚ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΑΣΕ, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, δικηγόρων και εκπροσώπων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Τουρκία. Συμμετέχουν και 11 δημοσιογράφοι από την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.