Ισχυρό χτύπημα στη διακίνηση μαύρου χρήματος και στην απόκρυψή του μέσω διαφόρων οδών που ευδοκιμούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, επιχειρεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία με κοινοτική οδηγία σπάει “ταμπού” πολλών ετών. Η συγκεκριμένη οδηγία η οποία θα ενσωματωθεί εντός των επόμενων μηνών και στην ελληνική νομοθεσία, ανοίγει το δρόμο για την αποκάλυψη μαύρου χρήματος που βρίσκεται πίσω από τα περίφημα εμπιστεύματα (trusts), τις προπληρωμένες κάρτες και βέβαια τα κρυπτονομίσματα, τα bitcoin, τα οποία όπως είχε αποκαλύψει το Capital.grπλέον ονομαστικοποιούνται.
Εντός των ημερών αναμένεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει την 5η τροπολογία της οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η οδηγία είναι υποχρεωτικό να ενσωματωθεί στην εσωτερική νομοθεσία των κρατών μελών και με αυτή:
– Ανοίγονται ουσιαστικά τα trusts αφού έως σήμερα τα μητρώα των πραγματικών δικαιούχων των εμπιστευμάτων μπορούσαν να δουν μόνο όσοι αποδείκνυαν πως είχαν έννομο συμφέρον. Με τις αλλαγές που θα επιφέρει η κοινοτική οδηγία τα μητρώα θα είναι στη διάθεση των αρχών καθώς πλέον όλες οι τράπεζες οφείλουν να γνωρίζουν ποιος είναι πίσω από κάθε λογαριασμό. Σε περίπτωση δηλαδή που οι αρχές αναζητούν κάποιον ύποπτο εγκληματικής πράξης σε ένα κράτος μέλος, θα έχουν άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς που διατηρεί και σε άλλες χώρες το συγκεκριμένο πρόσωπο.
– Η επίσημη πλέον εμπλοκή των κρυπτονομισμάτων στα συναλλακτικά ήθη δημιουργεί νέα πεδία εντός της ΕΕ. Το bitcoin θα αποτελεί νόμισμα και θα χρησιμοποιείται επισήμως πλέον στις συναλλαγές. Ουσιαστικά η ΕΕ δημοσιοποιεί το πλαίσιο μέσω του οποίου το bitcoin θα είναι νόμισμα και οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογηθούν. Έτσι για τις πλατφόρμες ανταλλαγής bitcoin, προβλέπεται η λήξη της ανωνυμίας που έως τώρα πρόσφεραν αυτές οι ανταλλαγές. Πλέον οι πάροχοι πλατφόρμας και εκείνοι που κρατούν bitcoins πρέπει να γνωρίζουν τους πελάτες τους και την προέλευση των χρημάτων, όπως γίνεται και με τις τράπεζες. Επιπλέον οι κάτοχοι κρυπτο – νομισμάτων θα πρέπει να τα μετατρέπουν σε ευρώ αν θέλουν να αγοράσουν κάτι. Έτσι θα μπορούν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αφού πρώτα ενημερώσουν τα τραπεζικά ιδρύματα για τον πελάτη και την προέλευση του εικονικού χρήματος.
– Οσον αφορά στις προπληρωμένες κάρτες, δεν αποκλείεται να μειωθεί περαιτέρω το πιστωτικό όριο για την ταυτοποίηση κατόχων των ανώνυμων προπληρωμένων καρτών. Ήδη το όριο από τα 250 ευρώ έχει κατέβει στα 150.