ΛΟΝΔΙΝΟ. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως τον αποκλεισμό της από τα μελλοντικά εγχειρήματα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με πρόταση που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Politico. Η πρόταση, που έχει τη στήριξη 13 χωρών, προσφέρεται ως «τροφή για σκέψη» στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας (PESCO).
H PESCO, στην οποία μετέχουν 25 από τα 28 μέλη της Ε.Ε., προβλέπει οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες οπλικών συστημάτων και σύσταση κοινής ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης. Προβλέπει επίσης τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, με αρχικό προϋπολογισμό 13 δισ. ευρώ.
«Σε κάποιες αποστολές της PESCO μπορεί να φανεί χρήσιμη η συμμετοχή χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., αλλά συνεισφέρουν με τεχνογνωσία ή χρήματα, ή με την προσφορά επιχειρησιακών δυνατοτήτων», ανέφερε η πρόταση. «Οι τρίτες χώρες μπορούν να προσκαλούνται με ομοφωνία από τα μέλη που μετέχουν σε ένα εγχείρημα συνεργασίας της PESCO, για συμμετοχή κατά περίπτωση».
Η πρόταση υπογράφεται από το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ έχει τη στήριξη των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει στην πρόταση αυτή το Παρίσι ή το Βερολίνο, παρότι οι συντάκτες ξεκαθαρίζουν ότι η τρίτη χώρα «δεν θα εμπλέκεται σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων που σχετίζεται με ευρύτερα ζητήματα κοινής πολιτικής ασφαλείας».
Στενοί δεσμοί
Ανεξάρτητα από την επίσημη συμμετοχή της στην PESCO, η Βρετανία σχεδιάζει να διατηρήσει πολύ στενούς δεσμούς ασφαλείας με την Ε.Ε. μετά το Brexit, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση. Η Βρετανία επιδιώκει να συνεισφέρει σε ευρωπαϊκές στρατιωτικές μονάδες και να φιλοξενεί επιχειρησιακά αρχηγεία. «Μπορούν να μας συμπεριφερθούν ως μια τρίτη χώρα, με βάση το προηγούμενο που ήδη υπάρχει, διαμορφώνοντας μια σχέση πολύ χαλαρότερη από αυτήν που τώρα έχουμε. Ή μπορούν να είναι πιο προσαρμοστικοί και να διαμορφώσουμε από κοινού την επιχειρησιακή δυνατότητα που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις διαρκώς εξελισσόμενες απειλές στην κοινή μας ασφάλεια», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την έξοδο από την Ε.Ε., Ντέιβιντ Ντέιβις. «Δεν υπάρχει νομικός ή επιχειρησιακός λόγος που να μας αποτρέπει από μια τέτοια συμφωνία».
Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία βρίσκουν τη συζήτηση αυτή πρώιμη, όπως είπε στο Politico διπλωμάτης μιας από τις χώρες που στηρίζουν τη στενότερη συνεργασία με τη Βρετανία. «Πρώτα θέλουν να δουν πώς θα είναι η μελλοντική σχέση με την Ε.Ε. μετά το Brexit», σημείωσε ο διπλωμάτης. Από την άλλη, το Λονδίνο έχει συμφέρον να τεθεί το θέμα τώρα, εφόσον η άμυνα είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά του και επιθυμεί να το αξιοποιήσει ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις σε άλλους τομείς.
Η πρόταση αναφέρεται σε «τρίτες χώρες» γενικώς, και αυτό, όπως σημείωσε Ολλανδός διπλωμάτης, «δεν αφορά μόνο τη Βρετανία. Εχουμε συνεργασία με τη Νορβηγία, η οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει, αλλά και με τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Ελβετία».