Διπλωμάτες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit από την τελευταία συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, δημιουργώντας αμφιβολίες για το εάν η Ένωση και το Λονδίνο θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα ακόμα ορόσημο στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.
«Ανησυχούμε που δεν υπάρχει ξεκάθαρη στάση, ξεκάθαρη θέση από τους Βρετανούς. Ο χρόνος κυλά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ σε δημοσιογράφους προσερχόμενος σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους τους στις Βρυξέλλες.
«Τώρα χρειάζεται να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου αναμένουμε μια ουσιαστική ρύθμιση από τη βρετανική πλευρά».
Στο εσωτερικό της χώρας της, η Μέι βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος με τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit να πιέζουν για δύσκολες σχέσεις με την ΕΕ και άλλους να τάσσονται υπέρ της διατήρησης στενής τελωνειακής συνεργασίας με την Ένωση προκειμένου να διεξάγεται ομαλά το εμπόριο.
Και οι δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων ανησυχούν ότι η επαναφορά των πραγματικών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας, χώρας-μέλους της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να πυροδοτήσει εκ νέου βία.
Άλλες εκκρεμότητες είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των αποδήμων και η συμφωνία για συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας και τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πράγματι θα υπάρχει μια συμφωνία όταν η Βρετανία αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2019 και λήξει η περίοδος προσαρμογής στα τέλη του 2020.
«Από την ευρωπαϊκή πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας και ελπίζουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ολοκληρωμένο τρόπο», δήλωσε ο Αυστριακός Γκέρνοτ Μπλέμελ, απηχώντας την πάγια θέση της ΕΕ ότι η Βρετανία δεν έχει ξεκαθαρίσει λεπτομερώς τη θέση της για κάποια σημεία των διαπραγματεύσεων.
Με το υπουργικό συμβούλιο της Μέι, το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα και τους Βρετανούς να είναι διχασμένοι για το θέμα αυτό, κάτι τέτοιο αποδεικνύεται δύσκολο να επιτευχθεί.
Το χρονοδιάγραμμα του Brexit υφίσταται και πάλι πιέσεις, σύμφωνα με πηγές, κάτι που εν μέρει αποτελεί διαπραγματευτική στρατηγική της ΕΕ πριν τη σύνοδο του Ιουνίου αλλά κυρίως οφείλεται στην έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες.
Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί μια παράταση του χρονοδιαγράμματος, αλλά πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι τώρα να ολοκληρωθεί μια συμφωνία εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος…Πραγματικά ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δυστυχώς».