ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο άμεσο μέλλον «θα αυξηθούν οι απειλές για την ευρωπαϊκή οικονομία», παρά την παρούσα ισχυρή ανάπτυξη, προειδοποίησε χθες, μέσω της ετήσιας έκθεσής του, το ΔΝΤ. Με την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη να έχει επιβραδυνθεί κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, το Ταμείο μίλησε για τις απειλές που υπάρχουν και μπορεί να μειώσουν περαιτέρω την ανάπτυξη, όπως οι υπερτιμημένες αξίες στα χρηματιστήρια, ο προστατευτισμός και η ανεργία, η οποία ακόμη παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε χώρες της Ε.Ε.
Παρόλο που η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το α΄ τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη αυτή ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το 0,7% του δ΄ τριμήνου του 2017. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν παρουσίασε χθες την ετήσια έκθεση στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή της Ευρώπης δεν ήταν αρκετά φιλόδοξη, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την πρόσφατη ανάπτυξη», ενώ τόνισε ότι μερικές χώρες έχουν χαλαρώσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μεταξύ των χωρών που έχουν μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά τους με αργό ρυθμό συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ στις χώρες που έχουν αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμά τους περιλαμβάνεται το Βέλγιο. Ο κ. Τόμσεν, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έκθεσης, επανέλαβε ότι οι πολιτικοί πρέπει να εκμεταλλευθούν το θετικό κλίμα και να μειώσουν ταχύτερα το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς και να προωθήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Θέλω να επαναλάβω αυτό που λέγαμε και πέρυσι», δήλωσε ο κ. Τόμσεν. «Πρέπει να επιδιορθώνεις την οροφή σου όταν έχει λιακάδα».
Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο αν η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στις αρχές του 2018 είναι προσωρινή ή αν θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι υπάρχει μικρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στην Ολλανδία και γενικά στην Ευρωζώνη κατά το α΄ τρίμηνο του 2018, ενώ ανάλογη πτώση σημείωσαν η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη, και τονίζει ότι παγκόσμιοι κίνδυνοι μπορούν να την επιβραδύνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι ο εμπορικός πόλεμος που αυτήν τη στιγμή «σιγοβράζει» θα μπορούσε να έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, αλλά και από τις γεωπολιτικές εντάσεις, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Ελλειμα ανταγωνιστικότητας
Οσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της, και έτσι να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Οσον αφορά την ανάπτυξη, το Ταμείο καταγράφει αύξηση της τάξεως του 0,6% για το 2018, καθώς εκτιμά ότι από το 1,4% το 2017 θα φτάσει στο 2% το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει ότι θα υπάρχει μείωση και θα διαμορφωθεί στο 1,8%.
Στο μέτωπο των επενδύσεων, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση, υπολογίζοντας ότι το 11,7% για το 2017 θα φτάσει στο 12,7% το 2018 και, τελικά, θα αγγίξει το 13,8% μέσα στο 2019.
Για την ανεργία, η έκθεση
σημειώνει πως θα υπάρξει μια υποχώρηση από το ποσοστό του 21,5% του 2017 στο 19,8% το 2018, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, στο 18%.