ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τέλος στα πλαστικά πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες και μία σειρά από άλλα μιας χρήσης πλαστικά προϊόντα πρότεινε η Ε. Επιτροπή, σε μία ακόμη προσπάθεια να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα και τα θαλάσσια απορρίμματα που απειλούν τις θάλασσες της Ε.Ε.
Και αυτό γιατί εκτός του ότι τα μιας χρήσης πλαστικά είδη και εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία είναι υπεύθυνα για το 70% των σκουπιδιών στον ωκεανό, η δημιουργία εναλλακτικών ειδών μιας χρήσης που δεν θα ρυπαίνουν τους ωκεανούς θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι στόχοι των νέων μέτρων είναι κυρίως να αποφευχθούν εκπομπές 3,4 εκατ. τόνων CO2, να αποφευχθούν περιβαλλοντικές ζημιές κόστους 22 δισ. ευρώ έως το 2030 και να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να εξοικονομήσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 6,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι χώρες της Ε.Ε. θα υποχρεωθούν να μειώσουν τη χρήση των πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, ή θα χρεώνουν τη χρήση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Συγχρόνως, τα κράτη-μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτά από το 2025, π.χ. μέσω συστημάτων εγγύησης και επιστροφής, ενώ οι κατασκευαστές θα συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ. τσιπς και ζαχαρωτά), δοχεία και κύπελλα για ποτά, προϊόντα καπνού με φίλτρο (π.χ. αποτσίγαρα), υγρά μαντιλάκια, μπαλόνια και λεπτές πλαστικές σακούλες.
«Πρόκειται για μια ευκαιρία για την Ευρώπη να πρωτοστατήσει, δημιουργώντας προϊόντα που θα ζητάει ο κόσμος για τις επόμενες δεκαετίες και αποκομίζοντας μεγαλύτερη οικονομική αξία από τους πολύτιμους και περιορισμένους πόρους μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γ. Κατάινεν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως με στόχο τη συλλογή πλαστικών φιαλών θα εξασφαλιστούν και οι αναγκαίες ποσότητες πλαστικού για τη βιομηχανία ανακύκλωσης που ακμάζει.
Εγκριση
Η πρόταση της Επιτροπής, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 αλλά και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών για να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία μέχρι το 2025.
Η Χαρά Ξηρού, επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών της Εunomia, της συμβουλευτική εταιρείας που έκανε την αξιολόγηση της πρότασης της Επιτροπής, δήλωσε στην «Κ» την ικανοποίησή της με την πρόταση της Κομισιόν, αλλά τόνισε πως «πλέον για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει τα κράτη-μέλη να πάρουν τα απαραίτητα δύσκολα μέτρα». Συγχρόνως, σύμφωνα με την Χ. Ξηρού, στην Ελλάδα ο στόχος είναι ακόμα δυσκολότερος, «καθώς δεν πρέπει μόνο να γίνει ο περιορισμός της χρήσης των πλαστικών, αλλά και να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσής τους μέσα από καλύτερο διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή τους», έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω.