Η αύξηση του δείκτη ανεργίας θα δώσει στις χώρες της ΕΕ πρόσβαση σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους ύψους 30 δις ευρώ για τη διατήρηση των επενδύσεων σε περιόδους οικονομικών αναταραχών, σύμφωνα με προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη (31 Μαΐου).
Ειδικότερα, η Κομισιόν παρουσίασε τη νέα «Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης των Επενδύσεων» ως μέρος των προσπαθειών για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που θα ενεργοποιηθεί το 2021, όταν τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσουν «πράσινο φως».
Εάν κατά τη διάρκεια ενός τετάρτου ο δείκτης ανεργίας υπερβεί το μέσο ποσοστό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 15 ετών και ταυτόχρονα είναι υψηλότερος κατά 1% από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τότε η Κομισιόν μπορεί να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις πρόσβαση στα εν λόγω δάνεια.
Ωστόσο, για την πρόσβαση αυτή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να σέβονται τους μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Το νέο εργαλείο δεν ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης που υπερασπίζονται οι ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, των Ευρωβουλευτών και μελών της Επιτροπής.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, υπενθύμισε ότι το νέο σύστημα ανταποκρίνεται σε τρία χρόνια πολιτικού διαλόγου. Η έκθεση των Πέντε Προέδρων και τα έγγραφα της Επιτροπής «αναφέρουν ρητά ότι η λειτουργία δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε νέες μόνιμες συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών», επέμεινε.
Όταν ένα κράτος μέλος ζητά πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους, το ποσό που πρόκειται να καταβληθεί θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του οικονομικού σοκ και ένα ανώτατο όριο στήριξης ανά χώρα.
Επιπλέον, η Επιτροπή παρουσίασε ένα δεύτερο σύστημα για την παροχή κινήτρων για μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, θα διαθέσει 25 δις ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τις εθνικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν ειδικές συστάσεις για κάθε χώρα.
Ο κ. Dombrovskis εξήγησε ότι «οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν και είναι άκρως αναγκαίες», καθώς ήδη αποδεικνύονται τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους.
Συνολικά 11 δις ευρώ θα διατεθούν στα κράτη μέλη, με βάση τον πληθυσμό τους, τους πρώτους 20 μήνες. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, θα ανταγωνιστούν για την πρόσβαση σε επιπλέον 11 δις ευρώ.
Η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί με ενιαία πληρωμή μόλις τα κράτη μέλη επιτύχουν τους συμφωνημένους στόχους και τα ορόσημα που αξιολογούνται από την Επιτροπή μετά από τρία χρόνια της φάσης υλοποίησης.
Περίπου 840 εκατ. ευρώ βοηθούν στη χρηματοδότηση της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης για κάθε είδους μεταρρύθμιση, ενώ συνολικά 2,16 δις ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη των κρατών μελών που βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στο ευρώ.