Με ομόφωνη απόφαση, που εξέδωσε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, μετά και από απαλλακτική εισήγηση του Εισαγγελέα της έδρας κρίθηκαν αθώοι τέλεσης του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης με την μορφή της υπεξαγωγής και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή, ο πρώην διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου, ένας συμβολαιογράφος Αθηνών κι ένας κάτοικος Αττικής, που ενεπλάκησαν, στην διεκπεραίωση αιτήματος για την μεταγραφή συμβολαίου μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, στα οικεία βιβλία της υπηρεσίας.
Η υπόθεση δεν είχε καμία τύχη ενώπιον του δικαστηρίου, που διαπίστωσε ότι όχι μόνο στο κατηγορητήριο δεν περιγραφόταν επαρκώς η αξιόποινη πράξη της ψευδούς βεβαίωσης με την μορφή της υπεξαγωγής, αφού υπεξαγωγή δεν υπήρξε αλλά περαιτέρω ότι δεν είχε συντελεστεί καν μεταγραφή ορθής επαναλήψεως συμβολαίου μακροχρόνιας μίσθωσης, στο οποίο από σφάλμα του συμβολαιογράφου είχε γραφεί αρχικώς λανθασμένη έκταση και επιπλέον λάθος πατρώνυμο συμβαλλόμενου.
Φυσικά δεν νοείται καν βλάβη του δημοσίου όταν μάλιστα το αποσταλέν από τον συμβολαιογράφο διορθωμένο συμβόλαιο όχι μόνο δεν καταχωρήθηκε στον οικείο τόμο της μερίδας αλλά ούτε καν στο σχετικό ευρετήριο του Κτηματολογίου Ρόδου, αφού δεν συνοδευόταν από αίτηση μεταγραφής και δεν είχαν καταβληθεί τα σχετικά τέλη!
Πιο συγκεκριμέναl:
Η έρευνα, όπως έγραψε η «δημοκρατική», ξεκίνησε μετά από έλεγχο σε έγγραφα, που δεσμεύτηκαν, από το γραφείο, του πρώην διευθυντή.
Με αναφορά του Κτηματολογικού Δικαστή ζητήθηκε ο έλεγχος της εγκυρότητας αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες κατά το έτος 2012 ενεγράφη στα κτηματολογικά βιβλία, συμβόλαιο 9ετούς μίσθωσης αγροτικού ακινήτου στις Καλυθιές σε γνωστή εταιρεία εμπορίας ειδών αργυροχρυσοχοΐας.
Για τη συγκεκριμένη μεταγραφή υποβλήθηκαν δύο αιτήσεις με επισυναπτόμενο συμβόλαιο μίσθωσης ή παράτασης αυτής, που συνετάγη με επιμέλεια συμβολαιογράφου της Αθήνας.
Η μια αίτηση φέρεται να έχει υποβληθεί από νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και η δεύτερη από τον μισθωτή, άλλο πρόσωπο, που ενεργεί ως εκπρόσωπος της εκμισθώτριας.
Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση, προκάλεσε ερωτηματικά στον Κτηματολογικό Δικαστή, που ζήτησε να διενεργηθεί σχετική έρευνα, για τον τρόπο με τον οποίο μεταγράφηκε η συγκεκριμένη πράξη.
Πιο συγκεκριμένα μετά την υποβολή αίτησης μεταγραφής συμβολαιογραφικής πράξεως διορθώσεως του συμβολαιογράφου τον Ιανουάριο του 2013 με την οποία άλλαξε το εμβαδόν της επιφάνειας οικοδομής σε συμβόλαιο που συνετάγη τον Δεκέμβριο του 2012 για την παράταση επαγγελματικής μίσθωσης ακινήτου στις Καλυθιές, το οποίο μάλιστα είχε μεταγραφεί τον ίδιο μήνα, ο πρώτος φέρεται να αντικατέστησε τα δύο συμβόλαια στα οποία αναγραφόταν ως νόμιμος εκπρόσωπος τόσο της μισθώτριας όσο και της εκμισθώτριας με άλλα στα οποία άλλαζε το όνομα τους συμβαλλόμενου με άλλο συγγενικού του προσώπου. Με τον τρόπο αυτό εμφανίστηκαν στις αιτήσεις μεταγραφής δύο επικυρωμένα αντίγραφα του ίδιου συμβολαίου με άλλα στοιχεία του φυσικού προσώπου που ήταν ο νόμιμος εκπρόσωπος των συμβαλλόμενων εταιρειών.
Ο πρώην διευθυντής του Κτηματολογίου, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι αντικατέστησε με δόλο το συμβόλαιο επαγγελματικής μίσθωσης του συμβολαιογράφου που αφορούσε παράταση υφιστάμενης μίσθωσης ακινήτου, αξίας 1.200 ευρώ.
Στις περιπτώσεις αυτές, κατά πάγια τακτική, όπως εξήγησε, καλούνται οι συναλλασσόμενοι ήτοι πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, να αποκαταστήσουν σφάλματα και πλημμέλειες εφόσον βέβαια αυτά είναι νομικά ορθά και δεν βλάπτουν τους συμβαλλόμενους και το Δημόσιο.
Τόνισε επίσης ότι από πρόδηλο σφάλμα του συντάκτη του παραπάνω συμβολαίου, τα στοιχεία του εκπροσώπου της συμβαλλόμενης εταιρίας στο συμβόλαιο παράτασης υφιστάμενης μίσθωσης, ήταν διαφορετικά, ως προς το πατρώνυμο και το μητρώνυμο σε σχέση με αυτά που εμφαίνονταν στο πρακτικό της εταιρίας με το οποίο χορηγούνται η εξουσιοδότηση για την υπογραφή της πράξης.
Από εκεί και πέρα όμως το επίμαχο συμβόλαιο σε ορθή επανάληψη απεστάλη στο Κτηματολόγιο χωρίς να συνοδεύεται από αίτηση μεταγραφής, χωρίς να έχουν καταβληθεί τα τέλη και χωρίς να έχει περάσει από το πρωτόκολλο.
Το συγκεκριμένο έγγραφο έτσι έμεινε στο γραφείο του πρώην διευθυντή στον οικείο φάκελο, δεν χρεώθηκε σε υπάλληλο για διεκπεραίωση και δεν εκδόθηκε πράξη κτηματολογικού δικαστή για την μεταγραφή του.
Ο συμβολαιογράφος τόνισε ότι οι δύο συγγενείς εναλλάσσονται ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος σε συμβόλαια της γνωστής εταιρείας αργυροχρυσοχοΐας και από δικό του σφάλμα αρχικά υπήρξε λάθος στο εμβαδόν του ακινήτου που διορθώθηκε με την ορθή διαδικασία και καταχωρήθηκε και παραπέρα υπήρξε λάθος στο ονοματεπώνυμο του συμβαλλόμενου. Αποφάσισε έτσι να αποστείλει ταχυδρομικώς το σωστό συμβόλαιο το οποίο ωστόσο δεν καταχωρήθηκε.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην διευθυντή, κ.κ. Κ. Σαρής και Μ. Κουτσούκος αναφέρθησαν στην αγόρευση τους στην προσωπικότητα του.
Ο δεύτερος μάλιστα υποστήριξε ότι μεθοδεύθηκε η συνολική απαξίωση του Κτηματολογίου Ρόδου, προκειμένου να ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να καταστεί ευκολότερη η ανεύρεση των ακινήτων προς κατάσχεση λόγω χρεών προς το Δημόσιο και ότι θύμα της διαδικασίας αυτής είναι ο πρώην διευθυντής.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των δύο συγκατηγορούμενων του παρέστη ο δικηγόρος Αθηνών κ. Ν. Κουβουκλιανός.
Προηγούμενο άρθροΤα 5 βήματα επεκτασιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης