Επικυρώθηκε ο νόμος που ρυθμίζει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία
Επικυρώθηκε ο νόμος που ρυθμίζει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα, με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να κάνει λόγο για “ιστορική στιγμή”. Με την επικύρωση του νόμου, χιλιάδες νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσγς μεταφέρονται στο βρετανικό δίκαιο.
Οι αντιδράσεις των επιχειρήσεων
Πολυεθνικοί κολοσσοί όπως η Siemens, η Airbus και η BMW έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι θα αναγκαστούν να μεταφέρουν επιχειρήσεις τους, αλλά και να περιορίσουν τις θέσεις εργασίας στη Βρετανία στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αναφερόμενοι στην ασάφεια που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με το μέλλον της σχέσης Βρετανίας με την Τελωνειακή Ενωση και την Ενιαία Αγορά.
Τι θα ισχύσει για τους Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία
Με τα παρόντα δεδομένα, δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στα υφιστάμενα δικαιώματά για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσγς βάσει της νομοθεσίας, έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που 31 Δεκεμβρίου 2020 διαμένουν συνεχόμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο επί πέντε συνεχόμενα έτη, θα ισχύσει η δυνατότητα να διαμείνουν επ’ αόριστον, υπό το καθεστώς του “settled status”. Πρακτικά, το δικαίωμα αυτό τους εξασφαλίζει το δικαίωμα απουσίας από τη Μεγάλη Βρετανία έως και 5 έτη, να αιτούνται υπηκοότητας και να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.
Η ημερομηνία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς “settled status” από το τέλος του 2018.
Για πολίτες της Ευρωπαϊκές Ένωσης που δεν έχουν συμπληρώσει τα 5 έτη έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, ορίζεται ως προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς “pro settled status” η 30η Ιουνίου 2021, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη και συντάξεις.