Η απειλή του Τραμπ για αντίποινα στους δασμούς της ΕΕ με φόρο 20% στις εξαγωγές αυτοκινήτων της περιοχής ακούγεται ανησυχητική σημειώνει η Capital Economics, ωστόσο στην πραγματικότητα, η άμεση επίπτωση για την ευρωζώνη θα είναι ελάχιστη, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά μόλις 0,1%. Αλλά η απειλή δείχνει τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιος.
Η ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δασμούς για τις αμερικανικές εξαγωγές αγαθών από την Harley Davidson ως τους χυμούς πορτοκαλιού ως αντίποινα για τους αμερικάνικους δασμούς που εφαρμόστηκαν τον Μάιο στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην ΕΕ ύψους € 6,4 δισ. Το πρώτο σύνολο δασμών της ΕΕ, που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή, αφορούσε μόνο προϊόντα αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Και το δεύτερο “πακέτο” το οποίο αφορά προϊόντα αξίας έως και € 6,4 δισ., δεν θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, και πιθανότητα όχι πριν το 2021. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Capital Economics, o Τραμπ απείλησε να “απαντήσει” στην ΕΕ με δασμούς της τάξης του 20% στις εξαγωγές αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η Γερμανία θα είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους από αυτούς τους δασμούς. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ ετησίως ή 0,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, μια αύξηση 20% στην τιμή των γερμανικών αυτοκινήτων ως αποτέλεσμα των δασμών, θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση κατά 80% στις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ.Αυτό θα σήμαινε πτώση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,5% ή μείωση της τάξης του 0,1% για ολόκληρη την ευρωζώνη, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησης των άλλων χωρών από τις εξαγωγές αυτοκινήτων.
Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θα υλοποιήσει την απειλή του. Οι ΗΠΑ διατηρούν δασμούς ύψους 2,5% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, δεν μπορούν να αυξηθούν χωρίς αποζημίωση. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανονισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αλλά αυτό το επιχείρημα ήταν ήδη υπερβολικό όταν χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει τους δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων και φαίνεται αστείο εάν δει κανείς πόσοι Αμερικανοί καταναλωτές αγοράζουν BMW.
Όπως επισημαίνει η Capital Economics, η εμπειρία δείχνει ότι ο Τραμπ μπορεί να κάνει πράξη τις απειλές του. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΕ σίγουρα θα αντιδράσει με περισσότερους δασμούς. Δεδομένου ότι εισάγει αυτοκίνητα αξίας μικρότερης των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ΗΠΑ ετησίως και ήδη χρεώνει αρκετά υψηλούς δασμούς ύψους 10%, η αύξηση στο 20% ενδέχεται να έχει μικρό αντίκτυπο. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά προϊόντων για τα οποία οι ΗΠΑ χρεώνουν υψηλότερους δασμούς από ό,τι η ΕΕ. Τα αεροσκάφη φαίνονται σαν ένας προφανής στόχος, δεδομένου του μεγέθους του διμερούς εμπορικού ελλείμματος της ΕΕ.
Δεύτερον, οι εξαγωγείς της ΕΕ θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν κάποιες από τις ζημίες στις πωλήσεις και τρίτον, η επιβολή δασμών ενδέχεται να προκαλέσει μία αντισταθμιστική υποτίμηση του ευρώ. Σε γενικές γραμμές, ο άμεσος αντίκτυπος θα ήταν να μειωθεί το γερμανικό ΑΕΠ κατά 0,3% και το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά λιγότερο από 0,1%.
Αλλά ενώ οι άμεσες επιπτώσεις των δασμών στα αυτοκίνητα δεν θα είναι καταστροφικές για την ευρωζώνη, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων αποτελεί τεράστια ανησυχία για το μέλλον, προειδοποιεί η Capital Economics. Οι μεγαλύτερες διαταραχές στις εμπορικές ροές θα απειλούσαν το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,5% του ΑΕΠ. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, ενώ ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και της χρηματοπιστωτικής αγοράς στο εγγύς μέλλον, απειλώντας να επιδεινώσει την οικονομική επιβράδυνση η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.