Με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, που τους ανάγκασε να διακόψουν αρκετές φορές την κατάθεσή τους, οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, τα τρία αδέλφια που ζούσαν στο ίδρυμα Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά από παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους, διηγήθηκαν αναλυτικά την Παρασκευή στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο όσα υπέστησαν από τον ιδρυτή και επί πενήντα χρόνια πρόεδρο του ιδρύματος, Κωνσταντίνο Λαλαούνη.
Ο κ. Λαλαούνης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 40 χρόνια κάθειρξη για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.
«Ηταν ένας χώρος σαν φυλακή. Δεν μας επέτρεπαν να μιλάμε μεταξύ μας, να βγούμε να παίξουμε με τους φίλους μας και τους γονείς μας δεν τους βλέπαμε όσο θα θέλαμε.
Ο κατηγορούμενος μας υποτιμούσε και μας χτυπούσε στο κεφάλι σαν τιμωρία. Μας έβαζε να κάνουμε δουλειές, να κουβαλάμε ψώνια γι’ αυτόν και το ίδρυμα και μας έπαιρνε στο σπίτι στη Δροσιά όπου πάλι κάναμε δουλειές» είπε ο Μ.Κ., ο μεγαλύτερος αδελφός.
Ανέφερε θωπείες στα γεννητικά όργανα και στα οπίσθια από τον πρόεδρο και φιλιά στο στόμα και στον λαιμό μέσα στο ασανσέρ του οικοτροφείου και στις αποθήκες, όπως και στον χώρο του ιδρύματος στη Δροσιά, όπου μεταφέρονταν τα παιδιά το καλοκαίρι. «Προσπαθούσε να είμαστε μόνοι μας. Οταν ήμουν γύρω στα 15-16, προσπάθησε να με πλησιάσει στο ασανσέρ αλλά τον απώθησα. Εκτοτε τα περιστατικά σταμάτησαν», σημείωσε.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κατηγορούμενου, που θέλησε να διαμαρτυρηθεί, ισχυριζόμενος όχι ότι ο μάρτυρας κατέθεσε ψέματα, αλλά ότι «λέει μόνο τα άσχημα», όπως είπε. «Να μας πει τα θετικά, γιατί είναι σκανδαλωδώς ευεργετημένος», είπε, όπως το είχε κάνει και στην πρωτόδικη δίκη, δίνοντας εύλογα την εντύπωση της έμμεσης ομολογίας της ενοχής του.
«Κοινό μυστικό»
«Μεγαλώνοντας σταμάτησε να με ενοχλεί. Βέβαια η λεκτική και σωματική βία συνεχιζόταν», ανέφερε και ο Χ.Κ., ο δεύτερος σε ηλικία αδελφός, που μίλησε για χτυπήματα στο κεφάλι εκ μέρους του κατηγορουμένου και στη συστηματική του προσπάθεια να μειώσει τους γονείς του.
«Θεώρησε δεδομένο ότι δεν θα μιλούσαμε γιατί μας έδωσε έναν χώρο να μείνουμε όταν ενηλικιωθήκαμε. Στον αδελφό μου δεν μίλησα ποτέ. Ηταν το κοινό μας μυστικό. Ούτε και σε κανέναν άλλον. Σε ποιον να μιλούσα; Σε κάποιον από το περιβάλλον του κατηγορούμενου; Θα έφτανε στα αυτιά του πολύ γρήγορα. Ποιος θα με πίστευε; Οσα έζησα εκεί μέσα με στιγμάτισαν. Νιώθω μολυσμένος. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τους ανθρώπους», σημείωσε.
Τα περιστατικά ξεκινούσαν σαν πείραγμα αλλά κατέληγαν σε χαϊδέματα και παρενοχλήσεις, σημείωσε ο Κ.Κ., ο μικρότερος αδελφός.
«Με κάθιζε στα πόδια του, με φίλαγε και με δάγκωνε. Μου έλεγε ότι με αγαπούσε και με χάιδευε στα οπίσθια. Μια φορά με είχε εγκλωβίσει με τα πόδια του στο κρεβάτι, προέβαλα αντίσταση και με έσπρωξε με δύναμη με αποτέλεσμα να χτυπήσω το κεφάλι μου στο απέναντι κρεβάτι», σημείωσε.
Σε ερώτηση της προέδρου αν είχε καταγγείλει αυτές τις συμπεριφορές, ο Κ.Κ. επισήμανε ότι τα μέλη του Δ.Σ. επισκέπτονταν σπάνια το οικοτροφείο.
«Τι να έλεγα; Σε ποιους; Στους κομπάρσους που έρχονταν μία φορά τον χρόνο; Σε αυτούς που λένε ότι μας μεγάλωσαν και δεν έκαναν τίποτα; Από λόγια έχω ακούσει πολλά… Πράξεις θέλω να δω! Οποιος ήταν πολύ καλός για τον χώρο δεν άντεχε, έφευγε» σημείωσε, φανερά φορτισμένος.
Τα περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης επιβεβαίωσε και άλλος πρώην τρόφιμος του ιδρύματος, ο οποίος μίλησε επίσης για τις βαριές δουλειές στις οποίες εξαναγκάζονταν τα παιδιά και την κακή ποιότητα του φαγητού.
«Ο κατηγορούμενος με κάλεσε για να με ενημερώσει ότι γίνεται έρευνα και μου ζήτησε να πω καλά λόγια για το ίδρυμα. Μαθαίνω ότι ξαφνιάστηκε που είπα την αλήθεια», σημείωσε.
Αλλοι δύο πρώην τρόφιμοι παραδέχτηκαν την αυταρχική συμπεριφορά του κατηγορούμενου και τις αυστηρές τιμωρίες που επέβαλε, σημείωσαν όμως ότι δεν είχε πέσει στην αντίληψή τους το παραμικρό σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση.
Ο ένας ισχυρίστηκε ότι η αυταρχική συμπεριφορά ήταν παιδαγωγική μέθοδος που του δίδαξε σεβασμό στους κανόνες, ενώ ο άλλος εργαζόταν στο ίδρυμα μετά την απομάκρυνση του προέδρου του το 2013, όταν είχε πια ξεκινήσει καθυστερημένα η εισαγγελική έρευνα για τα τεκταινόμενα στο ίδρυμα.
Ο πρώην ταμίας
Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του πρώην ταμία του Δ.Σ. Δημήτρη Χανιαλίδη, ο οποίος αμφισβήτησε την αξιοπιστία των τριών αδελφών – μαρτύρων κατηγορίας, αποδίδοντας τις καταθέσεις τους στο γεγονός πως ένιωθαν εξαγριωμένοι λόγω του περιβάλλοντος απομόνωσης του Σπιτιού και της αυταρχικής συμπεριφοράς του προέδρου, υποστηρίζοντας επίσης ότι αποβλέπουν σε οικονομικά οφέλη, χωρίς ωστόσο να δίνει την εντύπωση ότι πείθει για τη δική του αξιοπιστία.
«Εντυπωσιάζομαι από τη σιγουριά σας, την οποία ωστόσο δεν μπορείτε να εξηγήσετε» σημείωσε η εφέτης της έδρας.
Νωρίτερα ο μάρτυρας είχε σημειώσει ότι ήταν αδύνατον να απομονώσει ο κατηγορούμενος τα παιδιά μέσα στο ίδρυμα χωρίς να γίνει αντιληπτός και ότι ο χρόνος που κάνει το κοινόχρηστο ασανσέρ της πολυκατοικίας να κατεβεί στις αποθήκες, «τέσσερα δευτερόλεπτα», όπως είπε, δεν αρκεί για το οτιδήποτε.
«Γιατί ανεχτήκατε να ζουν εξαγριωμένα τα παιδιά; Γιατί δεν αλλάζατε τον πρόεδρο;Γιατί δεν κλείνατε το ίδρυμα», ρώτησε εύλογα η εφέτης.
Την απάντηση του κ. Χανιαλίδη ότι δεν μπορούσε να βρεθεί αντικαταστάτης του κ. Λαλαούνη την αντέκρουσε ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος επισήμανε ότι βρέθηκε αντικαταστάτης, όταν απομακρύνθηκε από τη θέση του με εισαγγελική εντολή ο ιδρυτής του οικοτροφείου.
«Μάλλον δεν έχετε ιδέα πόσο δύσκολη και τραυματική είναι η κατάθεση γεγονότων που προκαλούν ντροπή και στιγματίζουν κοινωνικά.
Αλλωστε τα παιδιά δεν έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις ή καταγγελίες, αλλά κατέθεσαν όταν κλήθηκαν στην προκαταρκτική εξέταση και στην ανακριτική διαδικασία», υπογράμμισε ο εισαγγελέας.
Η δίκη συνεχίζεται στις 6 Ιουλίου.