Ένα μέσο ποσοστό της τάξεως του 40% επί των κερδών που παράγουν οι πολυεθνικές εταιρείες καταλήγει σε «φορολογικούς παραδείσους» (χώρες με πολύ χαμηλό ή ακόμη και μηδαμινό φορολογικό συντελεστή), σύμφωνα με έρευνα (The Missing Profits of Nations) που συνέταξαν οι οικονομολόγοι Thomas Tørsløv και Ludvig Wier, εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Όπως σημειώνεται, η μεταφορά του πλούτου γίνεται μεταξύ άλλων με μεθόδους όπως ο χειρισμός των τιμών στις πωλήσεις μεταξύ των εταιρειών του ομίλου, η εκμετάλλευση της φορολογικής έκπτωσης των πληρωμών τόκων εντός των εταιρειών του ομίλου και η μετεγκατάσταση των άϋλων περιουσιακών στοιχείων.
Βέβαια, σημειώνεται, η ακριβής παρακολούθηση των πραγματικών ροών κρίνεται πολύ δύσκολη.
Εκ των μεγάλων χαμένων είναι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς χάνουν ποσοστό 20% επί των συνολικών εσόδων τους, εξαιτίας της μεταφοράς πλούτου στους «φορολογικούς παραδείσους», υπογραμμίζεται.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο των συντακτών για τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες «κλέβονται μεταξύ τους, ενώ αφήνουν τους φορολογικούς παραδείσους να ευδοκιμούν».
CEPR: Οι πλούσιοι Σκανδιναβοί αποφεύγουν το 25% των φόρων τους, μέσω «φορολογικών παραδείσων»
Στην αποφυγή έως και 25% επί των συνολικών φορολογικών τους υποχρεώσεων ετησίως προχωρούν οι μεγιστάνες Σκανδιναβοί, μέσω χρήσης των λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων», σύμφωνα με έρευνα του Centre for Economic Policy Research (CEPR) -στις 18/5/2018.
Όπως σχολιάζεται, το φαινόμενο φοροαποφυγής μέσω offshore είναι παγκόσμιο, με το αντίστοιχο ποσοστό, μάλιστα, για το πλουσιότερο 0,01% του παγκόσμιου πληθυσμού, να φθάνει ακόμη και το 50%.
Αδύναμη πρόοδος στις G-20 για την αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων»
Οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου (G-20) έχουν καταγράψει «αδύναμες» προσπάθειες και «πολύ αργή» πρόοδο στην αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων» και την τιμωρία των εμπλεκομένων, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη των «Panama Papers», σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεση του οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International, TI).