Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δηλώνει ευτυχής για το ενδιαφέρον των Αμερικανών να «εγκατασταθούν» επενδυτικά και στρατιωτικά στην πόλη του. «Θα θωρακιστεί η Αλεξανδρούπολη και η ακριτική περιοχή μας θα αισθάνεται περισσότερο ασφαλής, οι καιροί είναι δύσκολοι», λέει στην «Κ» ο Ευάγγελος Λαμπάκης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι επίκειται η μόνιμη εγκατάσταση πολεμικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. «Συζητείται, πράγματι, η παραχώρηση χώρου κοντά ή και μέσα στο λιμάνι στο οποίο θα σταθμεύουν επί μονίμου βάσεως τουλάχιστον οκτώ στρατιωτικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου “Απάτσι” με προοπτική να εγκατασταθεί και δύναμη πεζοναυτών. Οσο για το λιμάνι, το έχει δηλώσει επανειλημμένα δημόσια ότι τους ενδιαφέρει και μάλιστα πολύ, ο πρέσβης τους», τονίζει.
Ο Τζέφρεϊ Πάιατ δείχνει τον τελευταίο καιρό να έχει πάρει πάνω του την ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, σε μια επικίνδυνα μεταβαλλόμενη περιοχή. Με δηλώσεις και δημόσιες ομιλίες του παροτρύνει τους συμπατριώτες του, και όχι μόνον, επενδυτές να ενισχύσουν την προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης του πλέον σταθερού, όπως το θεωρεί, προγεφυρώματος των δυτικών συμφερόντων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ελλάδα.
Αποστολή στη ΔΕΘ
Με αφορμή τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε ρόλο τιμώμενης χώρας στη φετινή 83η ΔΕΘ, και τον αναμενόμενο κατάπλου στον Θερμαϊκό μεγάλης αμερικανικής επιχειρηματικής αρμάδας, ο κ. Πάιατ είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την επιλογή των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν την Εκθεση σε προνομιακό συμμαχικό «κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και ηγέτιδα σε ζητήματα πολιτικής» στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι φυσικά όψιμο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βόρεια (κυρίως) Ελλάδα και ούτε περιορίζεται αποκλειστικά στο επιχειρείν.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ αναμένεται να καταφθάσουν στη ΔΕΘ με αντιπροσωπεία υψηλότατου επιπέδου και βαριά επενδυτικά ονόματα. Το ενδεχόμενο, δε, να ηγηθεί της αποστολής ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Πενς, παραμένει και γίνεται ακόμα πιο ισχυρό, σύμφωνα με κάποιες πηγές, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και το κλείσιμο μιας δύσκολης εκκρεμότητας στη βαλκανική, στο οποίο ο αμερικανικός παράγοντας έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Ετσι, οι εξελίξεις στο μακεδονικό ζήτημα και την κατασκοπολογία γύρω από την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα, απλώς ανέδειξαν ένα θέμα υπαρκτό εδώ και χρόνια, τη διείσδυση της ρωσικής επιρροής στα γειτνιάζοντα με ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές βόρεια σύνορά μας και την επιχείρηση αναχαίτισής της από τους Αμερικανούς.
Η ελληνική κυβέρνηση μίλησε επισήμως για την ύπαρξη δικτύου Ρώσων πρακτόρων στη Θεσσαλονίκη, το Αγιον Ορος και την Αλεξανδρούπολη, που σύμφωνα με όσα υποστηρίζεται, πέραν των άλλων δραστηριοτήτων του χρηματοδότησε σε Μακεδονία και Θράκη τοπικούς παράγοντες και σωματεία για τον ξεσηκωμό της κοινωνίας εναντίον της συμφωνίας, με απώτερο στόχο την αποτροπή ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα κατήγγειλε ευθέως ότι πίσω από τους ελληνικούς ισχυρισμούς και τις απελάσεις κρύβονται οι ΗΠΑ που επιδίδονται στην καλλιέργεια γενικότερα αντιρωσικής εκστρατείας στην Ευρώπη. Οι στόχοι είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η Μόσχα εργάζεται συστηματικά και αθόρυβα για τη δημιουργία προγεφυρωμάτων επιρροής (επιχειρηματικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών, κ.λπ.) που θα τη διευκολύνουν σε βάθος χρόνου στην προαιώνια επιδίωξή της για έξοδο στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο.
Οι Δυτικοί, διαβλέποντας μετά και την ουκρανική κρίση αυξημένη ρωσική επιθετικότητα και επεκτατικότητα στην Ανατολική Ευρώπη, επιχειρούν να αναχαιτίσουν την πολύπλευρη από Βορρά διείσδυση στην Ελλάδα με «πρώτη γραμμή άμυνας» στη Μακεδονία και στη Θράκη, θωρακίζοντάς τις επιχειρηματικά και θέτοντας υπό την «ομπρέλα» τους εργαλεία όπως λιμάνια και μεταφορικά δίκτυα.
Οπωσδήποτε οι επενδύσεις στην περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης βρίσκονται στην κορυφή του αμερικανικού ενδιαφέροντος, κάτι που επαναλαμβάνει εμφατικά ο κ. Πάιατ αναφερόμενος στον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα φέρει νέες (μη ρωσικές) πηγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, κ.ά.
Ομως οι επενδύσεις προϋποθέτουν σταθερότητα και ασφαλές γεωπολιτικό περιβάλλον που στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν φαίνεται να υπάρχουν, με τη «φωτιά» να υφέρπει στην Ουκρανία, τη ρωσική διείσδυση να γίνεται όλο και περισσότερο διαβρωτική και την απρόβλεπτη Τουρκία να μην εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη στη δυτική συμμαχία.
«Καρφιά» για το λιμάνι
Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι μπορεί οι Δυτικοί ν’ αφήσουν «ρωσικό πόδι» να πατήσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο στις κρίσιμες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, πόλεμος Γιουγκοσλαβίας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, κ.ά.) χρησιμοποίησαν για τη μετακίνηση στρατευμάτων και τον ανεφοδιασμό τους. Φαίνεται όμως ότι υπερίσχυσαν οι κανόνες της αγοράς, με αποτέλεσμα ρωσικά κεφάλαια να «αγκυροβολήσουν» στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, ο πρέσβης των ΗΠΑ «καρφώνει» με κάθε ευκαιρία (το έκανε και στη συνέντευξη για τη ΔΕΘ) την όλη διαδικασία αυτής της αγοραπωλησίας, εγείροντας ζήτημα διαφάνειας της συναλλαγής, για να δεχθεί σκληρή επίθεση από τον εκπρόσωπο της νέας διοίκησης του ΟΛΘ, που αποκάλεσε τον κ. Πάιατ κρατικό διπλωματικό υπάλληλο τρίτης χώρας, ο οποίος δεν νομιμοποιείται να σχολιάζει επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα!
Επιπλέον, οι Ρώσοι ενισχύουν την επιχειρηματική τους παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα αγοράζοντας γη, προτιμώντας οικόπεδα και εκτάσεις πέριξ του Αθω, κατοικίες και εργοστάσια (μπαίνουν για τα καλά στον τομέα της κονσερβοποιίας φρούτων στην Πέλλα), χρηματοδοτούν την ανέγερση εκκλησιών ρωσικής αρχιτεκτονικής, και στην Αλεξανδρούπολη πέτυχαν το άνοιγμα επίτιμου προξενείου τους για τη διευκόλυνση μερικών χιλιάδων –«ρωσόφωνων» κατά τα ΜΜΕ της Μόσχας–, που μεταφέρθηκαν εκεί διαρκούντος του πολέμου στην Αμπχαζία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την επιχείρηση «χρυσόμαλλο δέρας» ως «Ελληνες ομογενείς» και διατηρούν ισχυρές σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Πριν από πέντε χρόνια, μάλιστα, την 25η Μαρτίου στην πόλη παρήλασε και άγημα του… ρωσικού στρατού, ενώ σχετικό αίτημα για να συμμετάσχει ρωσικός στρατός στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης παλαιότερα απορρίφθηκε από την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κυβέρνηση έβαλε στο κάδρο της ροής ρωσικού χρήματος προς τις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό και το Αγιον Ορος, φωτογραφίζοντας δημοσίως μια μονή και διαρρέοντας την εμπλοκή άλλων τριών. Κύριος οίδεν τι ακριβώς έχει γίνει, όμως η ρωσική εμπλοκή στο Περιβόλι της Παναγίας ήταν διαχρονική και παραμένει ισχυρή.
Οι νατοϊκοί σχεδιασμοί
Ο κ. Πάιατ επισκέπτεται συχνά την Αλεξανδρούπολη και δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης για το ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού μόλις τεθεί σε κίνηση η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. «Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης», δήλωνε πρόσφατα.
Δεν αφήνει αδιάφορους τους Δυτικούς συμμάχους η οποιασδήποτε μορφής ρωσική δραστηριότητα στη στρατηγική για τα συμφέροντά τους ακριτική αυτή πόλη με το νευραλγικής σημασίας λιμάνι και τον σταθμό υγροποιημένου αερίου.
Αν οι Δυτικοί αισθάνονται ότι «την πάτησαν» με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν το ίδιο και με εκείνα της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, ειδικά της τελευταίας, που είναι πιο κοντά στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Το λιμάνι της, τονίζουν στρατιωτικές πηγές με γνώση των νατοϊκών σχεδιασμών, μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη διέλευσης στρατευμάτων, οπλισμού και εφοδίων, σε περίπτωση ανάφλεξης στην Ουκρανία, και ενδεχόμενο κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου από τη σύμμαχο της Ρωσίας, Τουρκία. Με μια βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και παρουσία σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δημιουργούν ένα στρατιωτικό «περιδέραιο» στον Νότο της Ρωσίας για να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στην Ουκρανία και να επιτηρούν καλύτερα τη Μαύρη Θάλασσα και τα στενά του Βοσπόρου. Ως απάντηση η Μόσχα δημιούργησε στην πόλη Νις της νότιας Σερβίας βάση για «ανθρωπιστικους σκοπούς» και φέρεται να σχεδιάζει άλλη μια στα σύνορα Σερβίας – Ρουμανίας.