Mε την αποστολή κλήσεων προς απολογία του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση σε όλα τα εκτελεστικά μέλη της εταιρείας Folli- Follie, αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία ζήτησε ενεργοποίηση του πτωχευτικού κώδικα για ροστασία από τους πιστωτές βάση του άρθρου 106
Αίτηση για την λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007, επί της οποίας εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, κατέθεσε η Folli-Follie σε άγνωστο χρόνο όπως αναφέρει το mononews.gr.
Η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκε από τις δικαστικές αρχές στην Εταιρεία, σκοπό έχει την διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες η Εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και να επιτρέψει στην Εταιρεία να σχεδιάσει απρόσκοπτα και προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της.
Σημειώνεται ότι κυρίαρχο σημείο αυτού του πλάνου θα αποτελέσει η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας της Εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων, πιστωτών, συνεργατών και επενδυτών της και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.
Η Εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την περαιτέρω πορεία του σχεδιασμού της.
Το σκάνδαλο της Folli-Follie πρώτο το είχε αποκαλύψει το pronews.gr πριν από δύο μήνες.
Tότε ετίθεντο δύο βασικά ερωτήματα: Ποια ήταν τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και πόσα ήταν τα υποκαταστήματά της.
Η εταιρεία στα τέλη Μαΐου είχε απολέσει κάπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε 20 ημέρες.
Τότε γράφαμε: «Τελικά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τη Folli Follie, η οποία από την τελευταία κρίση που προκάλεσε στην αξιοπιστία της βρίσκεται αυτή την στιγμή βαριά τραυματισμένη και με τεράστιες απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων;
Στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι διάχυτη πλέον η καχυποψία για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας.
Ολα αυτά ενώ το 2019 λήγει ομόλογο 250.000.000 ευρώ και θα είναι πολύ δύσκολη η αναχρηματοδότησή του αν δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με την έκθεση της Ernst & Young.
Να πούμε ότι αυτά τα ερωτήματα για την Folli Follie, δεν είναι καινούρια. Αρκετοί «παροικούντες εις την Ιερουσαλήμ», εξέφραζαν εντυπωσιασμένοι, από 20ετίας και πλέον, για το πώς μια εταιρεία χωρίς πάγια περιουσιακά στοιχεία που πουλάει ψεύτικα κοσμήματα και αξεσουάρ, κατά κύριο λόγο, είχε τέτοια επιτυχία στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Την απάντηση την έδινε η ίδια η εταιρεία με την εντυπωσιακή ανέλιξή της.
Τελικά, η Folli Follie αποτελεί το σύγχρονο success story που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο της Αθήνας για να απλωθεί σε 3 ηπείρους; Ή είναι μία καλά φτιαγμένη “φούσκα”, έξυπνα στημένη επικοινωνιακά, που προσέκρουσε σε έναν αιχμηρό βράχο και άρχισε να ξεφουσκώνει;
Είναι όμως τόσο μεγάλη η δόση της καχυποψίας, ώστε έσπευσαν ορισμένοι να θυμηθούν ότι η ελεγκτική εταιρεία της Folli Follie, η Ernst & Young είχε βραβεύσει το 2015 τον επιχειρηματία Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ως “Ελληνα επιχειρηματία της χρονιάς”.
Οι ίδιοι, μάλιστα, ανέσυραν από τα συρτάρια τους ένα δελτίο τύπου της Ernst & Young, που αναφέρεται στον όμιλο Folli Follie και κάνει λόγο για “980 σημεία πώλησης και 5.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 30 χώρες”, για να το συγκρίνουν με την επίσημη θέση της Folli Follie ότι διαθέτει 590 σημεία πώλησης.
Το μέγεθος του δικτύου είναι το κεντρικό ζήτημα στην επίθεση που έκανε κατά τις αξιοπιστίας της Folli Follie το αμερικανικό fund, όπως αναφέρει και το καλά ενημερωμένο europost.gr
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο κ. Τζόρτης Κουτσολιούτσος ανακοινώνει ότι έχει 590 σημεία πώλησης, το αμερικανικό fund που κατηγορεί την εταιρία, υποστηρίζει ότι “έχει λιγότερα από 300” και ο οίκος που θα τον ελέγξει, η Ernst & Young, για να μάθουμε όλη την αλήθεια, υποστήριζε ότι τα σημεία πώλησης είναι 980!
Δηλαδή εκείνος που ελέγχει εμφανίζει την επέκταση της εταιρείας 50% μεγαλύτερη και την περιγράφει ακόμη πιο εντυπωσιακή, από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της!
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Υπενθυμίζουμε πως στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου συμμετέχει με 35,06% ο πατέρας του Τζώρτζη, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ενώ η Fosun International Holdings έχει ποσοστό πάνω από 15%.
Η τελευταία συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού και ενδιαφέρεται άμεσα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπλέον, η αμερικανική επενδυτική εταιρία Fidelity International ελέγχει το 5,93% του ομίλου.»