Υψηλόβαθμα στελέχη της νέας ιταλικής κυβέρνησης αμφισβητούν εκ νέου τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρούν δικαιολογημένη μια παρέκκλιση από αυτούς. Οπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνουν το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών στις διεθνείς ομολογιακές αγορές.
Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και ο Κλαούντιο Μπόργκι, πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής, δήλωσαν ότι η Ιταλία πρέπει να κινηθεί ενάντια στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ε.Ε. «Στον επόμενο προϋπολογισμό θα υπάρξει πρόβλεψη για περικοπές στη φορολογία», επισήμανε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera o κ. Σαλβίνι. «Οι Βρυξέλλες πρέπει να επανεξετάσουν τους κανόνες που θέτουν». Επίσης, σε συνέντευξή του ο Κλαούντιο Μπόργκι, ο οποίος θεωρείται καθαρόαιμος ευρωσκεπτικιστής, τόνισε ότι η χώρα του θα ήταν δικαιολογημένη αν παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Αν το δημόσιο χρέος διογκωθεί λίγο και το ΑΕΠ αυξηθεί, δεν πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Μπόργκι, μιλώντας στη La Repubblica. «Το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια γενναιόδωρη πολιτική».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μεγάλη νευρικότητα στους επενδυτές με το λαϊκιστικό της πρόγραμμα. Αυτό αποτυπώθηκε στην αγορά ιταλικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Πολλοί ανησυχούν για τα σχέδια της νέας ιταλικής κυβέρνησης περί αυξημένων δημοσίων δαπανών, αλλά και για το κατά πόσον πιστεύει ότι το μέλλον της χώρας συνδέεται με το κοινό νόμισμα. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας ενισχύθηκαν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σημειώσει πτώση. Η αφορμή είχε δοθεί από δημοσιεύματα που έφεραν τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης, Τζοβάνι Τρία, έτοιμο να παραιτηθεί λόγω διαφωνιών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαλβίνι και τον έτερο αντιπρόεδρο Λουίτζι Ντι Μάιο. Το υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει λόγο για «κατασκευασμένες ειδήσεις». Βέβαια, η αναταραχή και η αβεβαιότητα στους κόλπους των επενδυτών δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Τουλάχιστον δεν θα υποχωρήσουν όσο η ιταλική κυβέρνηση εμμένει στο ότι υπάρχει αναγκαιότητα για γενναιόδωρες δαπάνες και παροχές, ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία και να δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ιταλική οικονομία φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3%, ο οποίος είναι και ο πιο αργός μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.