Την ετήσια έκθεσή της σχετικά με τα μέτρα εμπορικής άμυνας δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη (31 Ιουλίου), επισημαίνοντας 46 έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και κάνουν λόγο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές το 2017.
Οι σχετικά υψηλοί δείκτες παρέμειναν σταθεροί σε σύγκριση με το 2016. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η επέκταση των μέτρων στις τρέχουσες έρευνες αυξήθηκε κατά 75%.
Αναλυτικά, στα τέλη του 2017 η ΕΕ είχε 97 μέτρα αντιντάμπινγκ και 13 ισχύοντα αντισταθμιστικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια του έτους, ολοκληρώθηκαν 12 υποθέσεις με την επιβολή εμπορικών δασμών και άλλες δύο χωρίς καμία ενέργεια.
Ωστόσο, η έκθεση δεν περιλαμβάνει την εμπορική διαμάχη με την Κίνα και τις ΗΠΑ. «Η ΕΕ παραμένει μια ανοικτή αγορά» παρά τα μέτρα αυτά για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών, ισχυρίστηκε η Επιτροπή, ενώ εκτιμά ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων αφορούσαν το 0,31% περίπου των συνολικών εισαγωγών στην ΕΕ.
Νέα νομοθετικά εργαλεία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε, επίσης, ότι αρκετές νομοθετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν το 2017.
Μετά τη δημοσίευση έκθεσης για την Κίνα, εισήγαγε μια νέα μεθοδολογία αντιντάμπινγκ για χώρες στις οποίες σημειώνονται σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά λόγω κρατικής παρέμβασης.
«Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει μία από τις πιο ανοικτές αγορές στον κόσμο. Είμαστε και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση ανοικτών, δίκαιων και βασισμένων σε κανόνες εμπορικών συναλλαγών. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρηθεί αφέλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Επιπλέον, η ΕΕ έχει επικαιροποιήσει τα εργαλεία εμπορικής άμυνας της. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η νέα εργαλειοθήκη επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλλει υψηλότερα καθήκοντα, να συντομεύσει την έρευνα, για να επιταχύνει τη διαδικασία ή να αυξήσει την προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
«Πιστεύουμε στο ανοικτό εμπόριο βασισμένο σε κανόνες. Είμαστε πλέον καλύτερα εξοπλισμένοι, για να στηρίξουμε τις εταιρείες μας, εάν άλλες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmström.