Η κατάρρευση της υπόθεσης για τη μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης και την κατοχή εκρηκτικών, με την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων λόγω της καταστροφής των τεκμηρίων, δεν προδιαγράφει απαραιτήτως και την πορεία άλλων υποθέσεων. Όπως ανέφερε στον «Π» έγκυρη νομική πηγή, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και έχει δικά της χαρακτηριστικά. «Δεν εξαρτώνται όλα από τα τεκμήρια», σημείωσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι στην υπόθεση που υπήρξε αθώωση των κατηγορουμένων, τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και η υπεράσπισή τους είχαν θέσει πολλές φορές θέμα αλλοίωσής τους πριν καν αυτά καταστραφούν από τη φωτιά στα δικαστήρια.
Αναμονή
Νομικοί κύκλοι σημείωναν ότι είναι παρακινδυνευμένη η εκτίμηση ότι θα καταρρεύσουν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με τα τεκμήρια που καταστράφηκαν. Στην υπόθεση που εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο και αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι, ο συνήγορος υπεράσπισης σε διάφορες φάσης της δίκης είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με τα τεκμήρια, καθώς διαπίστωνε αντιφάσεις της κατηγορούσας αρχής σε σχέση με τη φύση τους. Ως εκ τούτου θα ήταν καθοριστική η φυσική εξέταση των τεκμηρίων, κατά το τέλος της διαδικασίας, εντός του δικαστηρίου από την υπεράσπιση. Με τη φωτιά και την καταστροφή των τεκμηρίων, η υπεράσπιση και οι κατηγορούμενοι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που το Κακουργιοδικείο κατέληξε σε αθωωτική απόφαση.
Θα πρέπει να υπάρξει αναμονή, για να διαπιστωθεί κατά την εκδίκαση άλλων υποθέσεων, αν η καταστροφή των τεκμηρίων θα έχει την ίδια βαρύτητα κατά την ετυμηγορία. Ότι εκ των πραγμάτων δημιουργείται πρόβλημα, δεν το αρνείται κανείς.
Πρέζα και οικονομία
Μεταξύ των τεκμηρίων που καταστράφηκαν είναι και στοιχεία για υποθέσεις που αφορούν την κατάρρευση της οικονομίας (Focus, τράπεζες κ.λπ.), αλλά για ναρκωτικά που κατασχέθηκαν σε διάφορες περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση, αν η κατηγορούσα αρχή έχει κάνει σωστά τη δουλειά της, υπάρχουν ηλεκτρονικά αντίγραφα, φωτογραφίες κ.λπ. και συνεπώς δεν αναμένεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Στις περιπτώσεις ναρκωτικών, και ιδιαιτέρως σε αυτές που δεν έχουν ξεκινήσει οι δίκες ακόμα, το πρόβλημα μάλλον θα είναι μεγάλο, καθώς οι κατηγορούμενοι θα αμφισβητήσουν τα στοιχεία της ενοχής τους, αφού αυτά δεν υπάρχουν πλέον.
Έφεση και φόρτωμα ευθυνών στην Αστυνομία
O γενικός εισαγγελέας Κ. Κληρίδης με χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι θα εφεσιβάλει την αθωωτική απόφαση, ενώ αφήνει αιχμές για την Αστυνομία σε σχέση με τη φύλαξη των τεκμηρίων μετά τη φωτιά.
Φταίει η φρούρηση;
Από την έρευνα που έγινε δεν υπήρξε υπόνοια για κακόβουλη ενέργεια, και συνεπώς το πρόβλημα που προέκυψε δεν οφείλεται στη φρούρηση της αίθουσας των τεκμηρίων. Άλλωστε, ποτέ δεν υπήρχε φρουρά, και εκτός αυτού σήμερα υπάρχουν σύγχρονα συστήματα ασφάλειας που δεν απαιτούν την 24ωρη παρουσία φρουρού. Παρ’ όλα αυτά ο γενικός εισαγγελέας επιλέγει να ψέξει την Αστυνομία, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του «ότι μέχρι και σήμερα, δηλαδή μετά πάροδο 6 σχεδόν μηνών, καμία ενέργεια έλαβε χώρα για τη φρούρηση και έλεγχο των κτηριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων – και ειδικότερα των ποινικών δικαστηρίων – ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη ασφάλεια των κατατιθεμένων τεκμηρίων και να εξασφαλίζεται η προστασία των προσώπων που εισέρχονται σε αυτά».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι, η υπεράσπιση είχε επισημάνει παρεμβάσεις στα τεκμήρια από την κατηγορούσα αρχή. Η καταστροφή των τεκμηρίων ενδεχομένως να μην διευκόλυνε μόνο την αθώωση των κατηγορουμένων, αλλά και μάρτυρες που είχαν καταθέσει ή θα κατέθεταν και θα έπρεπε να εξηγήσουν αλλαγές στη μορφή των τεκμηρίων, από τη στιγμή που βρέθηκαν στη σκηνή της υπόθεσης μέχρι την παρουσίασή τους στο δικαστήριο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν, έδειχναν διαφορετική μορφή των τεκμηρίων και έκαναν δύσκολο το έργο του δικαστηρίου.
Έφεση
Ο γενικός εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση στην αθωωτική απόφαση υποστηρίζοντας «ότι καταστροφή των τεκμηρίων, υπό τις περιστάσεις και τον χρόνο κατά τον οποίο επήλθε, αλλά και ενόψει του συνόλου της μαρτυρίας και των λοιπών δεδομένων της υπόθεσης, δεν επηρέασε τα δικαιώματα των κατηγορούμενων ή τη γραμμή της υπεράσπισης».
Αστυνομία: Υπάρχει φρουρά
H Αστυνομία με χθεσινή ανακοίνωση απάντησε στις αιχμές του γεν. εισαγγελέα για τη φρούρηση του κτηρίου των δικαστηρίων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Αστυνομία διαχρονικά εκπονεί μελέτες οι οποίες αφορούν την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των δικαστηρίων. Τέτοιες μελέτες έγιναν τόσο πριν όσο και μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δικαστήριο Λευκωσίας. Μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε στο Δικαστήριο Λευκωσίας, με οδηγίες του αρχηγού Αστυνομίας επιθεωρήθηκαν εκ νέου οι χώροι όλων των δικαστηρίων και έγινε επικαιροποίηση της προηγούμενης μελέτης, η οποία υποβλήθηκε στα δικαστήρια. Σ’ αυτή περιλαμβάνονται εισηγήσεις για σειρά μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν από τα δικαστήρια ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφάλειας των κτηριακών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων και των χώρων φύλαξης τεκμηρίων και προσώπων που εργάζονται ή διακινούνται σ’ αυτά. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες όπως υπάρχει στατική φρουρά στο Δικαστήριο Λευκωσίας και αναβάθμιση όλων των μέτρων ασφάλειας που λαμβάνει η Αστυνομία σε όλα τα δικαστήρια, τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα».
Πάντως η χθεσινή αναφορά του γεν. εισαγγελέα στη φρούρηση του κτηρίου ενόχλησε τους αστυνομικούς οι οποίοι θεώρησαν την αιχμή του Κ. Κληρίδη, άτοπη και αχρείαστη.
Πηγή: http://politis.com.cy/article/idiki-periptosi-i-athoosi-tou-dikastiriou-gia-ta-7-kila-kokanis