Oι ραγδαίες μεταβολές στο κλίμα της Γης αποτυπώνονται και στη συχνότητα των καιρικών φαινομένων, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η σφοδρότητα των τυφώνων του 2017 καθώς και άλλων ακραίων φαινομένων και ανθρωπογενών καταστροφών προκάλεσε ζημίες 337 δισ. δολ. διεθνώς, οι οποίες ήταν και οι υψηλότερες στην σύγχρονη ιστορία. Σε δηλώσεις του ο Τζον Ντάσεϊ, γενικός οικονομικός διευθυντής της Swiss Re, της δεύτερης μεγαλύτερης αντασφαλιστικής του κόσμου, προέβλεψε ότι οι μεγάλοι τυφώνες θα εμφανίζονται ανά δέκα χρόνια. Κι αυτό συνιστά μία θεμελιώδη αλλαγή, όπως διευκρίνισε, εάν σκεφθεί κανείς ότι παλιότερα συνέβαιναν μία φορά σε έναν αιώνα. «Οι τρεις καταστροφικοί τυφώνες του 2017, οι οποίοι για εμάς μεταφράζονται σε ζημίες 135 δισ. δολ., παρατηρούνται πλέον ανά δεκαετία και όχι ανά 100 χρόνια», τόνισε ο κ. Ντάσεϊ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Υψηλή συχνότητα
Συν τοις άλλοις, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Swis Re δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τέτοια φυσικά φαινόμενα να εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά. «Η κλιματική αλλαγή στην ουσία συντείνει στην υπερθέρμανση της Γης και των ωκεανών και αυξάνει τη συχνότητα των τυφώνων», προσέθεσε ο κ. Ντάσεϊ. «Κι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επωμιστούμε και άλλες ανάλογες ζημίες ύψους 135 δισ. δολ. και πλέον στο εγγύς μέλλον». Σχεδόν οι μισές από τις ζημίες, που κλήθηκε η Swiss Re να καλύψει το 2017, είχαν να κάνουν με τις επιπτώσεις των τυφώνων «Χάρβεϊ», «Ιρμα» και «Μαρία». Εκδηλώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Καραϊβική. Με αυτά κατά νου, στις αρχές του 2018 η Swiss Re είχε προειδοποιήσει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αντασφαλιστική του κόσμου, η οποία ασφαλίζει τις άλλες ασφαλιστικές έναντι ποικίλων κινδύνων, εμφάνισε καθαρά κέρδη 1 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2018. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχε παρουσιάσει υψηλότερα κέρδη στα 1,2 δισ. δολ. Kατά τους αναλυτές, που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα ειδησεογραφικών πρακτορείων, η Swiss Re προβλεπόταν να εμφανίσει καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου της τάξεως του 1,13 δισ. δολ. Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι πιέσεις από τους ανταγωνιστές της Swiss Re, η οποία αναζητεί διέξοδο σε συνεργασίες και συμμαχίες. Τον Φεβρουάριο, συγκεκριμένα, είχε ξεκινήσει συζητήσεις με την ιαπωνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας SoftBank. Στόχος των δύο εταιρειών ήταν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσει η δεύτερη μερίδιο στη Swiss Re, αν και τελικώς η όλη προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.