Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπουν οι κανονιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ενίσχυση του πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τράπεζες. Ωστόσο, μόνον αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε έκθεση που κάνει λόγο για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος που ενδέχεται να ανέρχεται ακόμη και στα 30 δισ. δολάρια μέσω της θυγατρικής της Danske Bank στην Εσθονία, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχαν αποκαλυφθεί παρόμοιες υποθέσεις σε Ολλανδία, Μάλτα και Λετονία. Ομάδα ειδικών που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε προκαταρκτικό σχέδιο που περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, περιέργως όμως δεν θεωρούν αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων. «Ενδέχεται να υπάρχουν κενά στο εποπτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στην εμπιστευτική έκθεση με ημερομηνία 31 Αυγούστου που αποκάλυψε χθες το Reuters.
Εκτός από την υπόθεση της Danske Bank που αποκάλυψε την Τρίτη η βρετανική εφημερίδα Financial Times, την ίδια ημέρα οι ολλανδικές αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμο ύψους 775 εκατ. ευρώ στην τράπεζα ING, διότι επέτρεπε το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω του δικτύου της. Τον Φεβρουάριο, η Λετονία είχε κλείσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζά της, καθώς την είχαν κατηγορήσει οι αμερικανικές αρχές για συστηματικό ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Η έκθεση αποτελεί απόδειξη πως στην τραπεζική ένωση δεν λειτουργεί η εποπτεία για (την καταπολέμηση) του ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος», δήλωσε χθες στο Reuters ο Σβεν Γκίγκολντ, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ε.Κ., καλώντας την Κομισιόν να «προτείνει τάχιστα νομοθετικές αλλαγές».
Την Τρίτη, η Αννα Γκόμες, Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, είχε πει αναφορικά με την υπόθεση της ING ότι «τώρα το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος. Είναι γεμάτο τρύπες». Στην εμπιστευτική έκθεση προτείνεται η λήψη μέτρων στα μέσα ή στα τέλη του 2019. Οι ειδικοί προτείνουν την παραχώρηση εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, αν και παραδέχονται πως ο οργανισμός δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή. Στην εμπιστευτική έκθεση δεν ορίζεται ημερομηνία για τη λήψη περισσότερο φιλόδοξων μέτρων, όπως η σύσταση κοινής πανευρωπαϊκής εποπτικής υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Τέλος, στην έκθεση δεν αναφέρεται ημερομηνία για την πιθανή υιοθέτηση σαφέστερης και περισσότερο τυποποιημένης νομοθεσίας από τους «28» για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.