Τα “κουκιά” για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στη βάση των ανοδικά αναθεωρημένων στόχων που υπέβαλαν στον SSM στις 30 Σεπτεμβρίου, αρχίζουν να μετρούν οι τράπεζες, με μεγάλο εμπόδιο τους περιορισμούς στο μέτωπο των διαγραφών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες υπολογίζουν ότι τα περιθώρια που έχουν ακόμη για διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων κινούνται στα 7 – 8 δισ. ευρώ. Το ποσό των διαγραφών, βεβαίως, βρίσκεται σε συνάρτηση με το ύψος των προβλέψεων που θα σχηματίζουν οι τράπεζες, ωστόσο οι τράπεζες θα κινηθούν πλέον εντός των στενών ορίων που ατύπως τους έχει θέσει ο SSM.
Το δύσκολο “παζλ” με τις διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανακύψει άμεσα για τις τράπεζες, καθώς αυτές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα “κόκκινα” δάνεια με εξασφαλίσεις. Μέχρι τώρα, οι διαγραφές αφορούσαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις για τα οποία, μάλιστα, οι τράπεζες είχαν σχηματίσει προβλέψεις ακόμη και στο 100% της αξίας τους.
Πλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να χειριστούν δάνεια με εξασφαλίσεις, διαμορφώνοντας το ύψος της διαγραφής ανάλογα με την σχέση αξίας ενεχύρου και αξίας δανείου. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η αρχή θα γίνει με δάνεια στα οποία η αξία του ενεχύρου είναι μικρότερη από την αξία του δανείου, για τα οποία τράπεζες και οφειλέτες δανειολήπτες θα κληθούν να συμφωνήσουν ένα “κουρεμένο” ποσό για το “κλείσιμο” του δανειακού φακέλου. Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα ασχοληθούν με τα δάνεια στα οποία η αξία του ενεχύρου είναι υψηλότερη από την αξία του δανείου.
Οι κινήσεις των τραπεζών θα κινηθούν εντός των περιορισμένων ορίων που τους θέτει ο SSM, ο οποίος ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους έχει στείλει το μήνυμα για “φρένο” στις διαγραφές. Οι συστάσεις του επόπτη για “φρένο” στις διαγραφές προέκυψαν ύστερα από τη διαπίστωση ότι το 2017 οι ελληνικές τράπεζες διέγραψαν δάνεια, ύψους 7 δισ. ευρώ, κάνοντας υπέρ του δέοντος χρήση του εργαλείου των διαγραφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο SSM διαπίστωσε ότι η ποσοστιαία συμβολή των διαγραφών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κυμάνθηκε από 64% έως και άνω του 100%, ποσοστό που κρίνεται πλέον απαγορευτικό, ακόμη και για το χαμηλό όριο του εύρους. Χωρίς να έχει θέσει σαφές όριο για το ύψος των διαγραφών, ο SSM έχει δώσει το μήνυμα στις τράπεζες ότι θα πρέπει να περιορίσουν αισθητά τη χρήση των διαγραφών, ώστε αυτές να συμβάλουν όχι περισσότερο από 50% – 60% στη συνολική μείωση των NPEs που θα επιτυγχάνεται. Φαίνεται δε ότι ποσοστό ακόμη και στο 65% – 70%, ξεπερνά τα “ανεκτά όρια”, καθώς ζορίζει την ισορροπία των προβλέψεων για επισφάλειες και τσακίζει τον δείκτη κάλυψης των NPEs από προβλέψεις.