Στο εδώλιο μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου ο οποίος αν και χρωστούσε σχεδόν ένα εκατομμύρια ευρώ στην Εφορία, αγόρασε 19 ακίνητα στη Δυτική Ελλάδα.
Παρά τη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του από τον Προϊστάμενο της ΔΟΥ για βεβαιωμένα χρέη του που είχαν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμα, φτάνοντας μαζί με τις προσαυξήσεις τα 965.381,82 ευρώ, ο κατηγορούμενος μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου αντί για το ταμείο της Εφορίας, επιδόθηκε σε ..επενδυτικό σαφάρι.
Με τον «αέρα» του μεγαλοεπενδυτή, έσπευσε να αξιοποιήσει την πτώση των τιμών των ακινήτων και άρχισε το κυνήγι της… χρυσής ευκαιρίας! Μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2010 έως το 2014 εμφανίζεται να αγοράζει στο Μεσολόγγι 19 ακίνητα (διαμερίσματα, καταστήματα και οικόπεδα).
Φυλάκιση 4 ετών, με τριετή αναστολή
Το Τριμελές Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση 4 ετών, με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο κατηγορούμενος μη καταβάλλοντας τα χρέη του στο Δημόσιο, «τα ιδιοποιήθηκε παράνομα και αφού τα κατείχε επί μακρόν, σκοπεύοντας τη νομιμοποίηση τους, τα χρησιμοποίησε στις εν γένει οικονομικές του δραστηριότητες». Έτσι, το δικαστήριο έκρινε πως «απέκτησε τα αναφερόμενα περιουσιακά στοιχεία εν γνώσει του ότι αυτά προήρχοντο από τη διάπραξη του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση».
Ο κατηγορούμενος μεγαλοφειλέτης προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης, με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προτείνει την απόρριψή της.
Δεν αιτιολογείται η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
Τελικά, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν αιτιολογείται με πληρότητα και σαφήνεια στην εφετειακή απόφαση η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αφού δεν αναφέρονται τα πραγματικά περιστατικά που να αποδεικνύουν ότι η αγορά των ακινήτων προέρχεται από τη μη καταβολή των χρεών προς το Δημόσιο και όχι από άλλη αιτία όπως γονική παροχή, κληρονομιά κλπ.
Για το λόγο αυτό, η δικογραφία επιστρέφει στο Τριμελές Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, το οποίο με διαφορετική σύνθεση θα επανεξετάσει μόνο την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και την ποινή που του επιβλήθηκε για αυτήν.