Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης θα μπορούσαν να περιορίζουν σε μόνιμη βάση τη νομισματική πολιτική, οδηγώντας σε μακρύτερες υφέσεις και σε ασθενέστερες ανακάμψεις, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet.
Η δημογραφική μετατόπιση της Ευρώπης ήδη μειώνει τα επιτόκια, αφήνοντας την ΕΚΤ με αποδυναμωμένα συμβατικά μέτρα και αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι όλο και πιο συχνά δεν θα επιτυγχάνει τον στόχο του πληθωρισμού, ανέφερε ο Praet από τη Μαδρίτη.
Ο πληθωρισμός παραμένει τα τελευταία πέντε χρόνια χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ και δεν αναμένεται να πετύχει τον στόχο του 2% πριν από το τέλος της δεκαετίας, υποδηλώνοντας ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να έχει χάσει μέρος της ισχύος της παρά το ότι η τράπεζα χρησιμοποίησε μη συμβατικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τη μόνιμη επιβολή μεγάλων επιβαρύνσεων στις κεντρικές τράπεζες για την ανάπτυξη μέσων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που τελικά προκαλούνται από διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές ατέλειες”, ανέφερε.
Ενώ τα μη συμβατικά μέτρα ήταν αποτελεσματικά για την ώρα, υποστήριξε ο Praet, το ουδέτερο επιτόκιο έχει μειωθεί κατακόρυφα καθώς η γήρανση του πληθυσμού έχει αυξήσει την εξοικονόμηση πόρων, μείωσε την αύξηση της παραγωγικότητας και αύξησε τον αριθμό των συνταξιούχων σε σχέση με τους ενεργούς εργαζόμενους.
“ΟΙ υφέσεις ίσως διαρκούν περισσότερο και οι ανακάμψεις μπορεί να είναι πιο αργές, με έναν μεγαλύτερο κίνδυνο να χαθεί ο στόχος”, τόνισε ο Praet, αναφερόμενος στην επίδραση των χαμηλών επιτοκίων ισορροπίας στην πολιτική της ΕΚΤ.