Μείωση κατά 31% των παράτυπων διελεύσεων μεταναστών σε έδαφος της ΕΕ στο πρώτο δεκάμηνο του 2018 σε σχέση με ένα χρόνο πριν καταγράφει ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) σε σημερινή του ανακοίνωση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα οι παράτυπες διελεύσεις ήταν περίπου 118.900 κυρίως λόγω της μείωση της πίεσης στην Κεντρική Μεσόγειο.
Τον Οκτώβριο οι διελεύσεις ήταν 16.000, πολύ κοντά στον αριθμό που αντιστοιχούσε στον ίδιο μήνα πέρυσι.
Συγκεκριμένα στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου καταγράφηκε σχεδόν το 60% των διελεύσεων και ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη από αυτή τη διαδρομή διπλασιάστηκε σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας τους 9.400 τον Οκτώβριο. Συνολικά, για τους 10 μήνες του 2018, ο αριθμός των διελεύσεων διπλασιάστηκε σε σχέση με ένα χρόνο πριν και έφτασε τις 45.900. Οι αφιχθέντες ήταν κυρίως πολίτες του Μαρόκου, της Γουινέας και του Μάλι.
Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η FRONTEX σημειώνει ότι ο αριθμός των διελεύσεων από τη Σερβία στην Ουγγαρία και την Κροατία παρέμεινε “χαμηλός” τον Ιούλιο. Ωστόσο, αναφέρεται η ύπαρξη μιας παράλληλης οδού διαμέσου της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπως και διαμέσου της Σερβίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπου συνεχίζεται η μεταναστευτική πίεση.
Στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 5.700 αφίξεις, σχεδόν οι ίδιες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, σημειώνεται ότι κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των παράνομων διελεύσεων τους τελευταίους μήνες στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στην εν λόγω διαδρομή τους πρώτους δέκα μήνες του έτους αυξήθηκε κατά 37%, φτάνοντας τους 47.100. Η αύξηση στα θαλάσσια σύνορα ήταν μικρότερη.
Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών στη διαδρομή αυτή από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο ήταν Σύροι και Ιρακινοί, αν και για δεύτερο διαδοχικό μήνα, καταγράφηκαν οι περισσότερες αφίξεις από Αφγανούς.
Στην διαδρομή, τέλος της Κεντρικής Μεσογείου, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 87% από τον Οκτώβριο του 2017, φτάνοντας τις 800. Ο συνολικός αριθμός για το 2018 έπεσε κατά 81% φτάνοντας τις 21.600. Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο οι περισσότερες αφίξεις έγιναν από πολίτες της Τυνησίας και της Ερυθραίας, ενώ ακολουθούν πολίτες από το Σουδάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία.