Σε δύο “δόσεις” θα μπορούν να συμψηφισθούν οι ασφαλιστικές οφειλές των επαγγελματιών προς προς τα ταμεία με τις απαιτήσεις τους προς αυτά, σε περίπτωση που έχουν ρυθμίσει αυτές τις οφειλές, δηλαδή τις έχουν εντάξει σε ένα διακανονισμό τμηματικής εξόφλησής.
Συγκεκριμένα, οι “ρυθμισμένοι” οφειλέτες θα μπορούν να συμψηφίζουν άμεσα ένα μέρος της απαίτησης τους προς τους ασφαλιστικούς φορείς με τις συνολικές οφειλές τους, ενώ το υπόλοιπο της απαίτησης τους μπορούν να το συμψηφίζουν με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης οφειλών στην οποία έχουν υπαχθεί.
Όπως προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, “στις περιπτώσεις οφειλών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (σ.σ. ταμεία) θα παρακρατούν πλέον ποσοστό (σ.σ. ένα μέρος) της απαίτησης του οφειλέτη, το οποίο συμψηφίζουν με τις οφειλές.
“Παράλληλα”, όπως τονίζεται στην ίδια προτεινόμενη διάταξη, “διατηρείται η πρόβλεψη ότι τα παρακρατούμενα ποσά συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης”.
Αντίθετα, σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα διάταξη, “οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του φορέα μέχρι του ύψους των οφειλών. Στην περίπτωση αυτή τα ποσά των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης”.
Με την προτεινόμενη διάταξη, όχι μόνο διατηρείται η ρήτρα εκείνη που συμψηφίζει τις απαιτήσεις ενός οφειλέτη, ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του, έναντι ενός ταμείου με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης του, αλλά δίνει τη δυνατότητα να συμψηφίζεται ένα “ποσοστό”, δηλαδή ένα μέρος των χρεών του με τις οφειλές του ως σύνολο.
Έστω για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας χρωστά 100.000 προς το τέως ΙΚΑ. Είχε υπαχθεί σε ρύθμιση των 12 δόσεων τον Σεπτέμβριο του 2018. Έτσι πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα 8333 ευρώ. Έως τον τρέχοντα μήνα (Νοέμβριο), το χρέος του έπεσε στα 75.000 ευρώ. Τον ίδιο μήνα, “γεννήθηκε” απαίτηση του ίδιου προς τα ταμεία ύψους 10.000 ευρώ. Δεν μπορεί, όμως να την λάβει εφάπαξ, δεδομένη της οφειλής του.
Με τις αλλαγές που προτείνονται στο νομοσχέδιο, θα μπορεί να συμψηφίσει πχ τις 5.000 ευρώ (επί συνολικής οφειλής 10.000 ευρώ) με τη συνολική επαναμομείνασα οφειλή και το τις υπόλοιπες 5.000 ευρώ να τη συμψηφίσει με τις τελευταίες δόσεις τις ρύθμισης του εφόσον φυσικά αυτές επανακαθορισθούν με βάση τη μειωμένη κατά 5.000 ευρώ οφειλή του…