Άμεσα αντέδρασε η ηγεσία της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριό της.
Ήδη έχουν κινηθεί η διαδικασίες προκειμένου να διεξαχθεί η συζήτηση για το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος της 53χρονης που εκτίει την ποινή της στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, για αναστολή εκτέλεσης της ποινής.
Η Δικαιοσύνη προσπαθεί να «θεραπεύσει» τις συνέπειες της εξοντωτικής ποινής με την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης και τη συζήτηση σε πέντε μόλις ημέρες της αίτησης για την αποφυλάκισή της.
Ειδικότερα, με παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προσδιορίστηκε ήδη για τις 28 Νοεμβρίου η συζήτηση της αίτησης του συνηγόρου.
Παράλληλα, η κα Δημητρίου η οποία είχε ζητήσει από χθες το φάκελο της δικογραφίας για να μελετήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης που έχει προκαλέσει σάλο στην κοινή γνώμη, κίνησε και τις διαδικασίες για την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής για την αυστηρότητα και την αναλγησία της. Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μίλησε μάλιστα για «τερατώδη» ποινή η οποία «δεν είναι απλώς απάνθρωπη αλλά είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης».
Ανοιχτό είναι εξάλλου το ενδεχόμενο ν’ αναζητηθούν ακόμη και πειθαρχικές ευθύνες των δικαστών που εξέδωσαν την καταδικαστική απόφαση η οποία έστειλε στη φυλακή την 53χρονη για το πλαστό απολυτήριο του Δημοτικού με το οποίο είχε διοριστεί σε παιδικό σταθμό.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά το ασφυκτικά βαρύ νομοθετικό πλαίσιο για τις περιπτώσεις των πλαστών πτυχίων και απολυτηρίων που έχουν εντοπιστεί στους ελέγχους που διενεργούνται στο δημόσιο, τις περισσότερες φορές τα δικαστήρια αποφεύγουν να εξαντλούν την αυστηρότητά τους, δίνοντας αναστολή στους καταδικασθέντες για να μην μπουν τελικά στη φυλακή.