Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την εισαγωγή προσωρινού φόρου 3% επί του κύκλου εργασιών από ορισμένες δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Ο φόρος θα ισχύει για εταιρείες με συνολικό ετήσιο παγκόσμιο εισόδημα τουλάχιστον 750 εκατ. Ευρώ (850 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ) και έσοδα από την ΕΕ ύψους 50 εκατ. Ευρώ. Η Επιτροπή είπε ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό, εν αναμονή μακροπρόθεσμης διεθνούς συμφωνίας για τον τρόπο φορολόγησης των κερδών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ψηφιακή Οικονομία.
Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις στην τελευταία τους συνάντηση τον Νοέμβριο, με την Ιρλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία να εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της 4ης Δεκεμβρίου, η Αυστρία, η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου, πρότεινε ένα νέο συμβιβαστικό κείμενο.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια δήλωση του Συμβουλίου, ορισμένα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν «να αποδεχθούν το κείμενο για πολιτικούς λόγους ως ζήτημα αρχής, ενώ μερικοί άλλοι δεν ήταν ακόμη ικανοποιημένοι με ορισμένα συγκεκριμένα σημεία στο κείμενο».
Σημειώνουμε ότι για να εγκριθεί το οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να συμφωνηθούν ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Το συμβιβαστικό κείμενο ανέφερε ότι ο φόρος θα πρέπει να είναι “ένα εύκολο στη λήψη μέτρο που στοχεύει στα έσοδα που προέρχονται από την προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών όπου οι χρήστες συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία δημιουργίας αξίας”. Θα πρέπει να εφαρμόζεται “στα έσοδα που προκύπτουν από την παροχή ορισμένων μόνο ψηφιακών υπηρεσιών”.
Οι Υπουργοί εξέτασαν επίσης μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία, η οποία επικεντρώθηκε στο πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων προγραμμάτων.
Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από το Συμβούλιο να εγκρίνει την οδηγία το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2019. Ο φόρος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, εάν δεν έχει συμφωνηθεί καμία διεθνής λύση μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Ο κ. Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε ότι η Επιτροπή ελπίζει ότι τα κράτη μέλη “θα μπορέσουν να συνάψουν συμβιβασμό ASAP το 2019” υπό την επερχόμενη Ρουμανική Προεδρία. Πρόσθεσε ότι “όλες οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους”.
Ο αρμόδιος για το φόρο Επίτροπος Pierre Moscovici είπε ότι δεν θα “εγκαταλείψει”. Τόνισε την ανάγκη να “συνεχίσουμε να μιλάμε και να βρούμε συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο”.