Πολύ κουβέντα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με το κύμα φυγής των νέων από την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια αναζήτησης ενός καλύτερου εργασιακού μέλλοντος σε χώρες του εξωτερικού.
Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, πήραν την απόφαση της μετανάστευσης, με σκοπό να βρουν στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, όσα δεν μπορούσε να τους προσφέρει η πατρίδα τους, με το ποσοστό όσων επέλεξαν να φύγουν να ανέρχεται στο 8% επί του συνόλου των Ελλήνων που γεννήθηκαν στην χώρα.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 800.000-900.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε κι απεικόνισε ο Jakub Marian στον παρακάτω χάρτη.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας βρίσκεται περίπου στο μέσο της κατάταξης, τουλάχιστον όσον αφορά στη σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Τα ηνία στην συγκεκριμένη λίστα κρατάει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς το 43,3% όσων Βόσνιων γεννήθηκαν στη χώρα, έχει φύγει για το εξωτερικό. Ακολουθούν η Αλβανία με ποσοστό 38,8% κι η ΠΔΓΜ με 24,8%, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν η Πορτογαλία (22,3% )κι η Μολδαβία (21,8%).
Στον αντίποδα, οι χώρες με το μικρότερο ποσοστό φυγής των κατοίκων τους για το εξωτερικό είναι ηΙσπανία με ποσοστό 2,7%, η Γαλλία με 3,3% κι η Σουηδία με 3,4%.
H Γερμανία ο «δημοφιλέστερος» προορισμός Ελλήνων μεταναστών
Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, περίπου στο ίδιο ποσοστό με την Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και την Ελβετία, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περισσότεροι νέοι Έλληνες μετανάστες έχουν κατευθυνθεί προς την κραταιά Γερμανία.
Παρόμοιο προορισμό έχουν κι οι περισσότεροι μετανάστες από την Πολωνία, την Τσεχία, την Σλοβακία , την Ιταλία, την Αυστρία και την Τουρκία, ενώ δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Γαλλία.