Θάνατοι, τραυματισμοί και ανυπολόγιστη οικονομική ζημία είναι ορισμένα αποτελέσματα των ραγδαίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν κάθε γωνιά του πλανήτη το 2018. Κοινός παρονομαστής των φονικών πλημμυρών, πυρκαγιών και τυφώνων είναι ο άνθρωπος, που επανειλημμένως αγνοεί τις προειδοποιήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη και προκαλεί ζημίες δισεκατομμυρίων εντείνοντας την καταστροφικότητα των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκπομπές άνθρακα και γενικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν συμβάλει στην επιδείνωση των καταστροφικότερων καιρικών φαινομένων του 2018.
Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid κατέγραψε τα δέκα πιο ζημιογόνα –από οικονομική σκοπιά– καιρικά φαινόμενα, το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι έφθασε τα 96,2 δισ. δολ. Η Christian Aid υπολογίζει πως τα τέσσερα πρώτα προκάλεσαν ζημία πάνω από 7 δισ. δολαρίων το κάθε ένα. Μάλιστα, στη ζημία αυτή δεν υπολογίζεται το διαφυγόν κέρδος και το κόστος από τη μείωση της παραγωγικότητας.
Η μεγαλύτερη καταστροφή που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή και εκτιμάται ότι συνολικά ξεπέρασε τα 32 δισ. δολάρια οφείλεται στους τυφώνες «Φλόρενς» και «Μάικλ», που έπληξαν τις ΗΠΑ με διαφορά ενός μήνα. Σύμφωνα με την αναφορά της Christian Aid, ο τυφώνας «Φλόρενς», που προκάλεσε ζημία 17 δισ. δολαρίων, ήταν ο τρίτος ισχυρότερος που έχει χτυπήσει ποτέ τις ΗΠΑ, προκαλώντας βροχόπτωση που σε ορισμένα μέρη έφθασε τα 90 εκατοστά. Ο τυφώνας «Μάικλ», που έσπειρε την καταστροφή τον Οκτώβριο στη Φλόριντα, έφθασε τα 250 χιλιόμετρα την ώρα. Εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η βροχόπτωση του τυφώνα «Φλόρενς» αυξήθηκε κατά 50 % και η εμβέλεια της καταιγίδας επεκτάθηκε κατά 80 χιλιόμετρα, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Ενα ακόμη δείγμα της επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής είναι η πρόσφατη πυρκαγιά στην πόλη Παράδεισο της Καλιφόρνιας, που άφησε πίσω της 14.000 κατεστραμμένα σπίτια και 85 νεκρούς, με τη ζημία να αποτιμάται έως και 10 δισ. δολάρια. Εκτιμάται πως τα δάση που περικύκλωναν τον Παράδεισο ήταν πιο ξηρά και η θερμοκρασία που επικρατούσε στην περιοχή ήταν υψηλότερη από ό,τι συνήθως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ως αποτέλεσμα, η πυρκαγιά τέθηκε εκτός ελέγχου και εξαπλώθηκε με ραγδαίους ρυθμούς. Το κύμα καύσωνα και η ξηρασία, που χτύπησαν τη βόρεια Ευρώπη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2018, προκάλεσαν οικονομική ζημία ύψους περίπου 7,5 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, ήταν 30 φορές πιο πιθανό να υπάρξει καύσωνας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ενα καλοκαίρι ακραίων καιρικών φαινομένων βίωσε η Ιαπωνία, όπου τις πλημμύρες του Ιουνίου και Ιουλίου ακολούθησαν ο καύσωνας του Αυγούστου και ο τυφώνας «Τζέμπι». Η οικονομική ζημία αυτών των απρόβλεπτων γεγονότων του καλοκαιριού υπολογίζεται να αγγίξει τα 12,5 δισ. δολάρια. Ο καύσωνας δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς τη ανθρώπινη συμβολή στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Τόκυο και του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ιαπωνίας.
Τέταρτο θερμότερο έτος το ’18
Το 2018 καταγράφηκε ως το τέταρτο θερμότερο έτος στην ιστορία του πλανήτη και αναμένεται πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα είναι οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί ποτέ. Οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη δείχνουν πως η θερμοκρασία θα ανεβεί περισσότερο εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η έκθεση του Πάνελ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο δείχνει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτραπούν μόνον εάν οι εκπομπές ρύπων σταματήσουν άμεσα και οριστικά. Παρότι ο ΟΗΕ έχει ασκήσει πιέσεις για αλλαγή πορείας όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, φαίνεται ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι να υποστηρίξουν τα μέτρα. Τα «Κίτρινα Γιλέκα» διαμαρτυρήθηκαν στη Γαλλία πριν από μερικές εβδομάδες για την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να υποκύπτει στις ανησυχίες για αύξηση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, που οφείλεται στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας δείχνει να ενδιαφέρεται λιγότερο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώπιον των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με το χρέος.