Πρεμιέρα» έκανε το 2018 η ηλεκτρονική αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων με την διαδικασία να υλοποιείται πλέον με πλήρως ψηφιακό τρόπο, βάζοντας τέλος, όχι μόνο στην χαρτούρα, αλλά και σε τυχόν «εμπλοκές» που υπήρξαν στο παρελθόν, στον απόηχο συνδικαλιστικών αντιδράσεων που είχαν την μορφή απεργίας – αποχής από κάθε σχετική διαδικασία. Και αυτό γιατί με το ηλεκτρονικό σύστημα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πέτυχε την πλήρη εποπτεία της διαδικασίας και συγκεκριμένα, όχι μόνο για το ποιος αξιολογείται, αλλά και το…. ποιος αξιολογεί. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνδικαλιστική νίκη της ΑΔΕΔΥ και τα υψηλά ποσοστά αποχής υπαλλήλων από την αξιολόγηση το 2017 (που αφορούσε το έτος 2016) το υπουργείο -επί θητείας Όλγας Γεροβασίλη- με τροπολογία επέρριψε την πλήρη ευθύνη στους προϊσταμένους – αξιολογητές, αποκλείοντάς τους από επικείμενες κρίσεις, σε περίπτωση που δεν είχαν στείλει τα έντυπα αξιολόγησης.
Όπως και να’ χει, το νέο ψηφιακό πλαίσιο «έτρεξε» ομαλά στη διάρκεια του 2018. Είχε τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, χωρίς να αποτελέσει προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των μνημονιακών συμφωνηθέντων. Πρόκειται για μια αλλαγή που ήρθε από τη μία να συνδεθεί με την ψηφιακή αναβάθμιση του δημοσίου, μεταρρύθμιση στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά και από την άλλη να βάλει τέλος στο χρονοβόρο των διαδικασιών αξιολόγησης. Δεν επήλθε καμία αλλαγή στο γενικότερο πλαίσιο με το οποίο αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό που άλλαξε είναι τα πολυσέλιδα έντυπα της αξιολόγησης, τα οποία έγιναν ψηφιακά και συμπληρώνονται στην ειδική πλατφόρμα τόσο από τους αξιολογούμενους όσο και τους αξιολογητές.
Η πλατφόρμα έχει επτά «βήματα» για τον χρήστη, ο οποίος θα ολοκληρώνει την διαδικασία «κλικάροντας» σε επτά σελίδες. Αναλυτικότερα, συμπληρώνονται:
- 1η σελίδα: Τα στοιχεία του χρήστη (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ κλπ)
- 2η σελίδα: Η υπηρεσία στην οποία εργάζεται ο αξιολογούμενος
- 3η σελίδα: Τίτλοι σπουδών, περαιτέρω τυπικά προσόντα και αντικείμενο εργασίας
- 4η σελίδα: Βαθμολογία με βάση τα κριτήρια της αξιολόγησης
- 5η σελίδα: Ειδικές αιτιολογίες (αν υφίστανται)
- 6η σελίδα: Αποτελέσματα της συνέντευξης
- 7η σελίδα: Βαθμολογία ειδικής έκθεσης αξιολόγησης
Κινητικότητα
Το ισχύον ενιαίο σύστημα μετατάξεων στο Δημόσιο ξεκίνησε εξαρχής με ψηφιακή μορφή, έγινε αποδεκτό με το πέρασμα του χρόνου στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, υπέστη όμως περαιτέρω τροποποιήσεις στη διάρκεια του 2018 προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικό.
Βασικότερη αλλαγή στη διάρκεια του έτους, αποτέλεσε η θέσπιση πλαφόν για τα αιτήματα των υποψηφίων προς μετάταξη ή απόσπαση, οι οποίοι εφεξής μπορούν με τις αιτήσεις τους να διεκδικούν θέσεις σε έως τρεις φορείς το πολύ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πλαφόν στις θέσεις που μπορούν να διεκδικήσουν από αυτούς τους τρεις φορείς. Το μέγιστο όριο του «3» αφορά μόνο φορείς και όχι θέσεις, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι ένας υποψήφιος μπορεί να διεκδικήσει απεριόριστες θέσεις, αρκεί να προέρχονται το ανώτατο από τρεις δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, αν τρία υπουργεία προσφέρουν 10 θέσεις διοικητικού προσωπικού το καθένα, ο υποψήφιος μπορεί στην αίτησή του να συμπληρώσει και τις 30 θέσεις.
Στόχος ήταν και στην συγκεκριμένη περίπτωση να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες και πιο συγκεκριμένα χρονοβόροι έλεγχοι στις αιτήσεις υπαλλήλων που επιθυμώντας να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον δήλωναν έως και το σύνολο των θέσεων που ήταν «ανοιχτές» και για τις οποίες πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια, ανεξαρτήτως φορέα.
Παράλληλα, με περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου επιλύθηκαν επιμέρους ζητήματα που είχαν ανακύψει κατά την πρώτη εφαρμογή του ενιαίου συστήματος κινητικότητας. Με στόχο να καταστεί το σύστημα μετατάξεων πιο λειτουργικό προς διευκόλυνση τόσο των υπαλλήλων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του:
α) Ορίστηκε ότι τα αιτήματα που αποστέλλουν οι φορείς στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για την κάλυψη θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση θα πρέπει να αναφέρουν το σύνολο των οργανικών θέσεων για τον κλάδο/ειδικότητα που αφορά το αίτημα, καθώς και το σύνολο των κενών θέσεων στον αιτούμενο κλάδο/ειδικότητα. Με τον τρόπο αυτό οι φορείς παρέχουν πλήρη και εμπεριστατωμένη θεμελίωση των αιτημάτων τους διευκολύνοντας το έργο της αρμόδιας για την εφαρμογή του ΕΣΚ επιτροπής.
β) Προβλέφθηκε η διαδικασία απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλου για αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας, με στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή του υπαλλήλου σύμφωνα και με το άρθρο 21 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει συνταγματικά την προστασία της οικογένειας.