To Πεκίνο υποδέχεται την αποστολή των ΗΠΑ για τις πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις από τότε, που κηρύχθηκε η ανακωχή των 90 ημερών στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Η διήμερη επίσκεψη των αμερικανικών αξιωματούχων στην κινεζική πρωτεύουσα έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των εμπορικών αντιπαραθέσεων και του προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικοί και επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι σε σχέση με τα αποτελέσματα, καθώς παρά την ανακωχή οι δύο ηγέτες, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, δεν έχουν αποφύγει μετά τη συνάντησή τους στην Αργεντινή την ανταλλαγή ευθέων και έμμεσων πυρών.
«Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο πολύ εξακολουθούν να απέχουν οι δύο πλευρές» σχολιάζει στο BBC ο Τζούλιαν Έβανς Πρίτσαρντ, οικονομολόγος της Capital Economics. To βασικό αγκάθι των συνομιλιών, όπως εξηγεί, θα είναι η βιομηχανική πολιτική και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν «διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την μεταφορά τεχνολογίας, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τα εμπόδια πέραν των δασμών, τις κυβερνο- επιθέσεις και την κυβερνο- κλοπή».
Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ενοχλούνται μόνο από το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας απέναντί τους, αλλά κατηγορούν τον δράκο για κατασκοπεία και κλοπή τεχνολογίας. Για αυτό και έχουν άλλωστε βάλει στο στόχαστρο τους δύο κολοσσούς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Huawei και ZTE, γεγονός που έχει εξοργίσει τον πρόεδρο Σι. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες για παραδοχές και υποχωρήσεις.
Και οι δύο πλευρές δεν μπορούν πάντως να αγνοήσουν τον έως τώρα αντίκτυπο της διαμάχης τους. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 13% από τον Οκτώβριο και οι αναλυτές αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2019. Το κινεζικό χρηματιστήριο ήταν εκείνο με την χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων αγορών το 2018 και η κινεζική οικονομία έχει ήδη κατεβάσει αισθητά ταχύτητα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 250 δισ. δολαρίων- οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι 10%. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές έως τον Μάρτιο θα ανεβάσουν το επίπεδο των δασμών στο 25%. Έχουν δε απειλήσει ότι θα επιβάλλουν νέους δασμούς και στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές αξίας 267 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο δεν μπορεί να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα, από τη στιγμή που οι αμερικανικές εισαγωγές στην Κίναείναι πολύ μικρότερες. Ωστόσο έχει στα χέρια του το όπλο των αμερικανικών ομολόγων, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ.