Σημάδια ότι οι τιμές για τις εφεξής αγορές “κόκκινων” χαρτοφυλακίων με εμπράγματες εξασφαλίσεις από τα funds, θα είναι χαμηλότερες από τον πήχη των 30 σεντς/ευρώ που έχει διαμορφωθεί, δίνουν οι ζυμώσεις που διενεργούνται στο παρασκήνιο.
Ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία η πώληση του χαρτοφυλακίου Symbol από την Εθνική Τράπεζα και μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσουν και άλλες πωλήσεις εξασφαλισμένων “πακέτων” NPLs από όλες τις τράπεζες, τα funds φαίνεται να επανεξετάζουν την στρατηγική τους, διαμορφώνοντας τα μελλοντικά τιμήματα σε χαμηλότερη βάση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η επανατοποθέτηση αυτή γίνεται καθώς διαπιστώνεται ότι τα τιμήματα που δόθηκαν για τα χαρτοφυλάκια Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς και Jupiter της Alpha Bank (και τα δύο με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, αν και με διαφορετική σύσταση και ποιοτικά χαρακτηριστικά) ή και για το Artemis της Attica Bank, και τα οποία (τα δύο πρώτα) είχαν ως βάση τιμολόγηση στο 30% της αξίας τους, δεν πρόκειται να δώσουν τις αποδόσεις που είχαν υπολογίσει οι αγοραστές τους σε ορίζοντα τριετίας ή ακόμα και πενταετίας.
Κατόπιν αυτού, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι τα funds θα ρίξουν τις τιμές για τα χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις που θα ακολουθήσουν, διαμορφώνοντας σταδιακά τον πήχη προς την περιοχή των 20 σεντς/ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής των funds έρχεται καθώς διαπιστώνονται σημαντικά εμπόδια στη διαχείριση των εμπράγματων εξασφαλίσεων των δανείων από τις οποίες προσδοκώνται οι ουσιαστικές ανακτήσεις.
Τα εμπόδια αυτά προκύπτουν, ενδεικτικά, από τον ισχύοντα Κώδικα Δεοντολογίας που εφαρμόζεται για όλα τα δάνεια που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες (π.χ. εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες ειδοποίησης του δανειολήπτη πριν από την πώληση του δανείου), το νομοθετικό πλαίσιο για τις πτωχεύσεις και τους αργούς χρόνους της δικαιοσύνης (απαιτούνται 12 – 18 μήνες για την προσφυγή σε αναγκαστικά μέτρα) ή είναι φορολογικά (π.χ. φορολόγηση στη μεταβίβαση/παράδοση ακινήτου). Πρόκειται για εμπόδια που έχουν ακουστεί σε θεωρητική βάση από τη στιγμή που άρχισαν να αδειοδοτούνται οι εταιρίες διαχείρισης και τα οποία αποτυπώνονται τώρα στην πράξη… προσαυξημένα με ένα ακόμη.
Ο λόγος για την ειδική διαχείριση και την έλλειψη δυνατότητας των εταιριών διαχείρισης να υποβάλουν αίτημα υπαγωγής προβληματικής επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το αίτημα να μπορούν να ζητήσουν υπαγωγή επιχειρήσεων σε ειδική διαχείριση, μαζί με τα προαναφερόμενα αιτήματα, αναμένεται να υποβάλουν στην κυβέρνηση οι εταιρίες διαχείρισης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τελευταίες συνασπίζονται προκειμένου εντός του α΄ τριμήνου του έτους να συστήσουν Ένωση Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων και να προωθήσουν να αιτήματά τους θεσμικά.
Τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος για ειδική διαχείριση που θέλουν να αποκτήσουν τα funds, έχουν μέχρι στιγμής μόνο οι τράπεζες. Πρόκειται για μια διαδικασία που αξιοποιείται όλο και περισσότερο πλέον και επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, με την απομάκρυνση της διοίκησης που δημιούργησε το πρόβλημα και δεν συνέβαλε στη λύση.
Το εργαλείο της ειδικής διαχείρισης του νόμου 4307/2014 έλυσε “τα χέρια” των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν μέσω μιας αξιόπιστης και διαφανούς διαδικασίας σε εκποίηση της επιχείρησης, υπό την εποπτεία του ειδικού διαχειριστή που είναι συνήθως μία από τις διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες.
Ο διαχειριστής αποτιμά την επιχείρηση εν λειτουργία, και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερο τίμημα από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.