Στάσιμο παραμένει το μερίδιο της Ελλάδας από την πίτα της διεύρυνσης του διεθνούς εμπορίου παρά την αύξηση των εξαγωγών, ενώ οι επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας από πιθανή ένταση του εμπορικού πολέμου θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών όσο καθυστερούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε χθες στην κοινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ και εκπροσώπων της BusinessEurope, που δόθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων του ευρωπαϊκού βιομηχανικού συνδέσμου στην Αθήνα, στην οποία εξέτασε το πώς η νέα στρατηγική για το ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις θα προωθήσει αποτελεσματικά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Ε.Ε. Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, το διεθνές εμπόριο δημιουργεί 2,3 τρισ. ευρώ προστιθέμενη αξία και υποστηρίζει 36 εκατ. θέσεις εργασίας (με 450.000 εξ αυτών στην Ελλάδα), με αύξηση άνω του 65% την περίοδο 2000-2017. Αυτές οι θέσεις εργασίας αμείβονται κατά μέσον όρο 12% καλύτερα από τις θέσεις στην υπόλοιπη οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο παραμένει περιορισμένη αν και σταθερή. Η αύξηση των εξαγωγικών μας επιδόσεων δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μεταφράζεται σε μεγαλύτερη συμμετοχή στο διεθνές εμπόριο.
Οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώνονται το 2017 σε 0,184% των παγκόσμιων εξαγωγών, στο ίδιο περίπου επίπεδο των αρχών της 10ετίας του 2000, όταν οι αντίστοιχες εξαγωγές στην παγκόσμια οικονομία αυξάνονταν με ταχύτερους ρυθμούς. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΒ δείχνουν ότι το μερίδιο της Ελλάδας παραμένει σταθερό εδώ και μια 20ετία, παρά τη διεύρυνση του διεθνούς εμπορίου και τη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων από το 17% το 2010 στο 35% σήμερα.
Ο ΣΕΒ τόνισε την ανάγκη κάλυψης του επενδυτικού ελλείμματος των 100 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της ψαλίδας που χωρίζει την ελληνική οικονομία από την ανταγωνιστικότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προϋπόθεση αυτού είναι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος μίλησε για εμφανή μεταρρυθμιστική κόπωση και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τις περίπου 70 προτάσεις χρήσιμων μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο ΣΕΒ στο επενδυτικό του συνέδριο το 2018, μόνο δύο παρουσιάζουν ουσιαστική πρόοδο, οι 45 δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο, ενώ 25 έχουν μερική πρόοδο.
Την έμφαση που πρέπει να δοθεί στις εξαγωγές, ως κινητήριος δύναμη της οικονομίας αφού προϋποθέτουν την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών διεθνώς ανταγωνιστικών, τόνισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Αναφερόμενος στην BusinessEurope, σημείωσε ότι «επέλεξε φέτος την Ελλάδα για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων και να δώσει έτσι το μήνυμα ότι η χώρα μας πρέπει να είναι πρόθυμη και ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, να είναι πρόθυμη και ανοιχτή να δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο προβληματισμός που μετέφεραν οι εκπρόσωποι της BusinessEurope για τις πολιτικές των ΗΠΑ και της Κίνας στο διεθνές εμπόριο. Στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων της BusinessEurope Niklas Bergstrom και η κ. L. Santos εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις πολιτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα και επισήμαναν την ανάγκη τήρησης των κανόνων από όλους. «Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει το εμπόριο με τις ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος και ίσως να χρειάζεται να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα», τόνισε η κ. L. Santos και συμπλήρωσε:
«Φυσικά δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν είναι οικονομία αγοράς. Είναι μια οικονομία που καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος και πρέπει να το λάβουμε υπόψη αυτό όταν σκεφτόμαστε πολιτικές έναντι της Κίνας».Έντυπη