H ολοκλήρωση της διαδικασίας μιας πτώχευσης στην Ελλάδα χρειάζεται περίπου εννεαπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι στην Ιρλανδία, επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Μόναχο για την οικονομική σύγκλιση στην Ευρώπη.
Η κ. Λαγκάρντ μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής σύγκλισης των χωρών Βορρά – Νότου, η οποία –όπως είπε– σταμάτησε πριν από 20 χρόνια, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2007. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η ίδια είπε ότι είναι αναγκαία η προώθηση μεταρρυθμίσεων και στάθηκε ιδιαίτερα σε τρεις κατηγορίες: την αγορά εργασίας, το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις στην καινοτομία.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία και την Ισπανία, για να επισημάνει ότι τα επίπεδα ανεργίας τους κυμαίνονται μεταξύ 10% και 20%, ενώ στους νέους είναι πάνω από 30%. Αντίθετα, στις βόρειες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, το επίπεδο της ανεργίας είναι κάτω από 4% και η ανεργία των νέων είναι κάτω από 7%.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι είναι σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα η διευκόλυνση των συμβάσεων, των προσλήψεων και των απολύσεων. Στην Πορτογαλία, όπου έγιναν μεταρρυθμίσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση, είπε, οι εταιρείες είναι πλέον πιο πρόθυμες να προσλάβουν και προσφέρουν περισσότερες μόνιμες θέσεις απασχόλησης και όχι προσωρινές.
Εύσημα απένειμε στην Πορτογαλία και για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε προκειμένου να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς πλέον χρειάζονται λιγότερες από 5 μέρες για την ίδρυση μιας εταιρείας έναντι ενός μηνός στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Αντίθετα, την Ελλάδα επικαλέσθηκε ως αρνητικό παράδειγμα για την αργή διαδικασία πτωχεύσεων. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη να μειωθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό στα επαγγέλματα και το λιανικό εμπόριο, γενικώς, στη Νότια Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη τόνισε ότι στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία οι σχετικές δαπάνες είναι μόλις πάνω από 1% του ΑΕΠ, οι μισές σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης, είπε η κ. Λαγκάρντ, μπορεί να δουλέψει μόνο όταν όλη η Ευρώπη είναι πετυχημένη. Και αυτό απαιτεί οικονομική σύγκλιση.