Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να εφαρμοσθεί το νέο ψηφιακό σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοσταθμό “105,5 Στο Κόκκινο”.
Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, με τον νέο νόμο επιταχύνεται ο χρόνος αναμονής για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς και δεν θα υπερβαίνει στο εξής τους έξι με οκτώ μήνες.
“Το θέμα αυτό ήταν μέχρι σήμερα “πληγή” για όσους θέλουν ένα παιδί, την ώρα που περίπου 2.500 παιδιά περιμένουν μέσα στα ιδρύματα. Ακόμη και μέσα στο καλύτερο ίδρυμα στον κόσμο, δημιουργούνται τεράστιες στερήσεις, το καλύτερο ίδρυμα δεν υποκαθιστά μία ανθρώπινη αγκαλιά αποκλειστικά δική σου”, είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: “Δεν θα χρειάζεται κάποιος να “παίρνει σβάρνα” τα ιδρύματα, μήπως βρει ένα παιδί. Το ίδιο το σύστημα θα λέει αμέσως στον κοινωνικό λειτουργό που έχει κάνει έκθεση ότι είναι κατάλληλος ο υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονέας, πού βρίσκονται τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα”.
“Το ίδιο ισχύει”, συνέχισε, και “για τα ανάπηρα παιδιά, που περιμένουν μία αγκαλιά. Για αυτά κάνουμε την επαγγελματική αναδοχή, ώστε να μην μένουν μέσα στα ιδρύματα. Για τα παιδιά που βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε νοσοκομεία, λαμβάνουμε και εκεί μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η παραμονή είτε σε νοσοκομείο είτε σε μαιευτήριο. Μια δεύτερη καινοτομία είναι η εκπαίδευση από την οποία θα περάσουν όλοι οι υποψήφιοι γονείς. Γιατί δεν είναι απλό πράγμα να πάρεις ένα παιδί που σε κάθε περίπτωση έχει υποστεί κάποια τραύματα”, ανέφερε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: “Το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου περιμένουμε να ανοίξει το σύστημα και περιμένουμε αποτελέσματα ήδη τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, υιοθεσιών ή αναδοχών. Είναι μία εξέλιξη που αφορά όλη την κοινωνία”.