Ο κατηγορούμενος είχε εθιστεί στον τζόγο και η προσπάθειά του να σταματήσει είχε σε κάποιο βαθμό επιτυχία. […]
Ειδικός αστυφύλακας 44 ετών, ο οποίος υπηρετούσε στο Γραφείο Μεταφορών της ΑΔΕ Λευκωσίας και ήταν επιφορτισμένος με τη μεταφορά νεκρών από σκηνές της Αστυνομίας στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, άνοιξε τον σάκο θανούσας ενώ την μετέφερε με υπηρεσιακό όχημα σε ψυκτικό θάλαμο και έκλεψε από τα χέρια της δύο δακτυλίδια! Ακολούθως τα πώλησε σε κάποια εταιρεία για το ποσό των 120 ευρώ, χρήματα τα οποία πόνταρε στον τζόγο εξαιτίας του εθισμού του στα τυχερά παιχνίδια…
Η μακάβρια και μάλλον πρωτοφανής αυτή υπόθεση απασχόλησε το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, με τον δικαστή Νικόλα Γεωργιάδη να επιβάλλει στον κατηγορούμενο συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 μηνών με 3ετή αναστολή για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της κλοπής.
Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στις 27 Απριλίου 2018, όταν οι συγγενείς της νεκρής αναζήτησαν τα δακτυλίδια στο σπίτι της και δεν τα βρήκαν. Αρνητική απάντηση ως προς την ανεύρεσή τους έλαβαν τόσο από το γραφείο κηδειών όσο και από την Αστυνομία και εντέλει έμειναν με την απορία για το τι μπορεί να συνέβη. Περίπου 15 ημέρες αργότερα ο ειδικός αστυφύλακας φέρεται να μετάνιωσε για την πράξη του και αφού επικοινώνησε με υπαστυνόμο του ΤΑΕ, του αποκάλυψε ότι ήταν ο δράστης της κλοπής. Την ίδια στιγμή επέστρεψε και τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στην πώληση των δακτυλιδιών, τα οποία παραδόθηκαν στους συγγενείς της θανούσας.
Επέστρεψε τα χρήματα
«Μεταμέλησα για το πράμα που έκαμα, επήρα τα πίσω, η συγγενής που της μιλήσαμε εν έσιει παράπονο. Είμαι χωρισμένος, έχω δύο μωρά, εν έχω τίποτε άλλο να κάμω. Παραδέχομαι και λυπούμαι για τη θέση στην οποία έβαλα τον εαυτό μου», ήταν η απάντηση που έδωσε ο 44χρονος όταν κατηγορήθηκε από την Αστυνομία, ενώ νωρίτερα είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα και λάμβανε το ήμισυ του μισθού του.
Επιβάλλοντας την ποινή, το δικαστήριο υιοθέτησε ως μετριαστικό παράγοντα τις προσωπικές του συνθήκες, όπως αυτές προωθήθηκαν από τον συνήγορό του Βασίλη Μπίσα. Συγκεκριμένα ο συνήγορος ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είχε εθιστεί στον τζόγο και ότι η προσπάθειά του να σταματήσει είχε σε κάποιο βαθμό επιτυχία. Ωστόσο προέκυψε ο χωρισμός του ο οποίος τον επηρέασε ψυχολογικά και τότε ξανάρχισε τον τζόγο.
«Σε μια στιγμή απερισκεψίας, συνεπεία συναισθηματικής φόρτισης, διέπραξε ο πελάτης μου τα αδικήματα. Η άμεση επιστροφή της περιουσίας που κλάπηκε ήταν αποτέλεσμα τύψεων και ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση επιβολής ποινής φυλάκισης ακόμα και με αναστολή, θα απωλέσει την εργασία του», ανέφερε περαιτέρω στην αγόρευσή του ο κ. Μπίσας.
Μαχαίρι στη διαφθορά
Στην απόφασή του ο δικαστής Νικόλας Γεωργιάδης σημειώνει ότι γενικά οι αστυφύλακες έχουν καθήκον να μεριμνούν για την τήρηση των νόμων και της τάξης, αποτελώντας ταυτόχρονα πρότυπα νομιμοφροσύνης σε κάθε έκφανση της ζωής τους. «Κατανοώ», συνεχίζει ο δικαστής, «ότι γενεσιουργός αιτία ήταν ο εθισμός του κατηγορουμένου στον τζόγο και επίσης λαμβάνω υπόψη την απουσία προσχεδιασμού, όπως και τη σχετικά μικρή αξία των κλαπέντων. Ωστόσο η σοβαρότητα των αδικημάτων, η αναγκαιότητα αποτροπής και η καταπολέμηση κάθε μορφής διαφθοράς από δημόσιους λειτουργούς και δη αστυφύλακες επιβάλλει αυστηρή αντιμετώπιση. Οι μετριαστικοί παράγοντες μπορούν να προσμετρήσουν μόνο στο ύψος της ποινής, όχι όμως και στο είδος που δεν μπορεί να είναι άλλο από τη φυλάκιση».