Δικαστήριο ΕΕ: Η εξέταση των αιτήσεων αναίρεσης θα εγκρίνεται, εν όλω ή εν μέρει, μόνον εφόσον εγείρουν σημαντικό ζήτημα για την ενότητα, τη συνοχή ή την εξέλιξη του δικαίου της Ένωσης
Νέους κανόνες για την έγκριση της εξέτασης των αιτήσεων αναιρέσεως σε υποθέσεις που έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διπλού ελέγχου δημοσίευσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εξέταση των ως άνω αιτήσεων αναιρέσεως θα εγκρίνεται, εν όλω ή εν μέρει, μόνον εφόσον εγείρουν σημαντικό ζήτημα για την ενότητα, τη συνοχή ή την εξέλιξη του δικαίου της Ένωσης
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοδοτικής δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δικαστήριο και το Γενικό Δικαστήριο προέβησαν σε συνολική επανεξέταση σχετικά με τις ασκούμενες από τα δικαιοδοτικά αυτά όργανα αρμοδιότητες και εξέτασαν κατά πόσον συντρέχει λόγος να επέλθουν ορισμένες τροποποιήσεις, μεταξύ άλλων, στην εξέταση των αιτήσεων αναιρέσεως από το Δικαστήριο. Από την επανεξέταση αυτή προέκυψε ότι μεγάλος αριθμός αιτήσεων αναιρέσεως ασκείται σε υποθέσεις που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διπλού ελέγχου, αρχικώς από ανεξάρτητο τμήμα προσφυγών και, στη συνέχεια, από το Γενικό Δικαστήριο, και ότι αρκετές από τις εν λόγω αιτήσεις αναιρέσεως απορρίπτονται από το Δικαστήριο ως προδήλως απαράδεκτες ή προδήλως αβάσιμες. Προκειμένου να παρασχεθεί στο Δικαστήριο η δυνατότητα να επικεντρωθεί στις υποθέσεις που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, προτάθηκε, προς διασφάλιση της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, η θέσπιση, όσον αφορά τις αιτήσεις αναιρέσεως σε τέτοιες υποθέσεις, διαδικασίας στο πλαίσιο της οποίας η εξέταση της αιτήσεως αναιρέσεως θα εγκρίνεται από το Δικαστήριο, εν όλω ή εν μέρει, μόνον όταν η αίτηση αυτή εγείρει σημαντικό ζήτημα για την ενότητα, τη συνοχή ή την εξέλιξη του δικαίου της Ένωσης.
Ως εκ τούτου, τροποποιήθηκαν αναλόγως το πρωτόκολλο περί του Οργανισμού του Δικαστηρίου1 και ο Κανονισμός Διαδικασίας του Δικαστηρίου2.
Οι τροποποιήσεις αυτές θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Μαΐου 20193.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Δικαστηρίου δεν χωρεί εξέταση αιτήσεως αναιρέσεως που ασκείται κατά απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου η οποία αφορά απόφαση ανεξάρτητου τμήματος προσφυγών ενός εκ των κατωτέρω Γραφείων ή Οργανισμών:
- του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) (Αλικάντε, Ισπανία)·
- του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών (ΚΓΦΠ) (Angers, Γαλλία)·
- του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA) (Ελσίνκι, Φινλανδία)·
- του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA) (Κολωνία, Γερμανία).
Στις υποθέσεις αυτές, η αίτηση αναιρέσεως πρέπει να συνοδεύεται από αίτηση για την έγκριση της εξέτασης της αιτήσεως αναιρέσεως, έκτασης το πολύ επτά σελίδων, στην οποία ο αναιρεσείων εκθέτει με σαφήνεια το σημαντικό ζήτημα που εγείρει η αναίρεση για την ενότητα, τη συνοχή ή την εξέλιξη του δικαίου της Ένωσης. Ελλείψει τέτοιας αιτήσεως εγκρίσεως, η αίτηση αναιρέσεως κηρύσσεται απαράδεκτη.
Εφόσον η αίτηση εγκρίσεως πληροί τις οριζόμενες τυπικές απαιτήσεις, το Δικαστήριο θα αποφαίνεται επί της εγκρίσεως ή μη της εξετάσεως της αιτήσεως αναιρέσεως το συντομότερο δυνατόν με αιτιολογημένη διάταξη η οποία δημοσιεύεται στον διαδικτυακό τόπο του Δικαστηρίου.
Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται, κατόπιν προτάσεως του εισηγητή δικαστή και αφού ακουστεί ο γενικός εισαγγελέας, από τμήμα που συγκροτείται ειδικά προς τον σκοπό αυτόν στο οποίο προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου και μετέχουν επίσης ο εισηγητής δικαστής και ο πρόεδρος του τριμελούς τμήματος στο οποίο είναι τοποθετημένος ο εισηγητής δικαστής κατά την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως εγκρίσεως.
Η διάταξη περί εγκρίσεως της εξετάσεως της αιτήσεως αναιρέσεως θα επιδίδεται, μαζί με την αίτηση αναιρέσεως, στους διαδίκους της συγκεκριμένης υποθέσεως ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και θα προσδιορίζει, όταν η εξέταση της αιτήσεως αναιρέσεως εγκρίνεται εν μέρει, τους λόγους αναιρέσεως ή τα σκέλη των λόγων αναιρέσεως τα οποία θα πρέπει να αφορά το υπόμνημα επί της αιτήσεως αναιρέσεως.
Επιπλέον, ο Γραμματέας του Δικαστηρίου θα ενημερώνει αμέσως το Γενικό Δικαστήριο, καθώς και τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον δεν ήταν διάδικοι της συγκεκριμένης υποθέσεως ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, για την απόφαση να εγκριθεί η εξέταση της αιτήσεως αναιρέσεως.