Ομόφωνα ένοχους για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας τους δυο κατηγορούμενους αποδίδοντάς τους ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.
Δικαστές και ένορκοι κατέληξαν στο ότι οι Διον. Λιακόπουλος και Χρ. Στεργιόπουλος με διαδοχικές πράξεις σκότωσαν με άμεσο δόλο τον νεαρό μετανάστη. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, διαγνώστηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου (79 ΠΚ), καθώς «η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του.»
Ο πρόεδρος της έδρας ωστόσο μετά και από παρέμβαση του συνηγόρου Αντώνη Φούσσα, που εκπροσωπεί τον Δ. Λιακόπουλο και στη δίκη της Χρυσής Αυγής , διευκρίνισε ότι «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, απλά ότι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός».
Απορρίφθηκαν όλοι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί
Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, και συγκεκριμένα τα αιτήματα μετατροπής της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Έτσι, το δικαστήριο, κατέληξε στην ενοχή τους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας – οπλοχρησίας. Ως προς την πλημμεληματική πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, το ΜΟΕ έκρινε το απαράδεκτο της έφεσης, καθώς έχει παύσει η ποινική δίωξη.
Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν επίσης να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους».
Ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη όλων των αιτημάτων. «Πιστεύω ότι οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά» σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός.